Bugun...

Avrupa’da uranyum üreten tek ülke

Finlandiya, çıkan son karar ile AB’nin tek uranyum üreticisi olacak.
facebook-paylas
 Tarih: 12-02-2020 16:13:50  -   Güncelleme: 12-02-2020 16:19:50

Avrupa’da uranyum üreten tek ülke

Finlandiya Hükümeti, yüzde 70 devlete ait olan Terrafame şirketinin uranyum geri kazanımı ve rafineri üretimine izin verdi.

 

Avrupa Birliği’nin (AB) Çek Cumhuriyeti ve Romanya’da faaliyetlerini durdurması, Finlandiya’yı AB’nin tek uranyum üreticisi konumuna getirdi.


Terrafame ana faaliyetleri nikel ve çinko madenciliği ile ilgilense de uranyum metal madenciliği sürecinin bir yan ürünü olarak üretiliyor.


Gelecekte şirket, uranyumu nükleer santraller için yakıt olarak kullanılan ihraç edilebilir sarı pasta haline getirmeyi planlıyor.


Finlandiya’nın iki nükleer santrali yerel toparlanma ve rafineri hizmetlerinden yararlanamayacak olsa da, amacının Kuzey Amerika’ya veya Avrupa’daki diğer ülkelere sarı pasta ihraç etmek olduğunu bildirdi.


Yine de ihracat yapabilmek için Terrafame, ülkenin Dışişleri Bakanlığı’nın yanısıra Avrupa Atom Enerjisi Kurumu’ndan (Euratom) da yeşil ışığa ihtiyaç duyuyor.


Terrafame kimyasalları ve çevre izinlerini almış olmasına rağmen, hükümetin kararı Finlandiya Yüksek İdare Mahkemesi’nde temyiz edilebilir.

  Bu haber 4145 defa okunmuştur.

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER MADENCİLİK Haberleri
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
  HABER ARŞİVİ
  ANKET Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
  HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI