Derinlerde 234 gün: Oruç Reis’in dönüşü
Geçtiğimiz yıl 4 Ekim’de Filyos Limanı’ndan ayrılan sismik araştırma gemisi Oruç Reis, Somali açıklarında üstlendiği 234 günlük görevini başarıyla tamamladı. Görevi kapsamında Somali'nin üç farklı deniz bloğunda toplam 4.464 kilometrekarelik alanda üç boyutlu sismik veri toplayan gemi, 6 Haziran itibarıyla çalışmalarını sonlandırdı.
DÖNÜŞ YOLCULUĞU BAŞLADI
Mogadişu Limanı’nda düzenlenen veda töreninin ardından 15 Haziran’da Türkiye’ye dönmek üzere yola çıkan Oruç Reis, Süveyş Kanalı üzerinden Akdeniz’e giriş yaptı. Geminin 2 Temmuz sabahı Çanakkale Boğazı’ndan, 3 Temmuz sabahı ise İstanbul Boğazı’ndan geçerek 4 Temmuz’da Filyos Limanı’na ulaşması bekleniyor.
DONANMADAN TAM DESTEK
Oruç Reis’in dönüş rotasında yalnız değildi. Yolculuğuna Zağanos Paşa ve Sancar destek gemileri ile Ataman takip gemisi eşlik ederken, Türk donanmasına bağlı TCG Giresun ve TCG Göksu fırkateynleri ile TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi lojistik destek gemisi de görev aldı.
BAKIM VE YENİ GÖREVE HAZIRLIK
Yaklaşık dokuz ay süren görev sonrası Filyos Limanı’na yanaşacak olan gemi, burada kapsamlı bir bakım ve onarımdan geçirilecek. Yapılacak teknik çalışmaların ardından Oruç Reis, yeni görevlerine hazır hale gelecek.
YERLİ ÜRETİM, YÜKSEK TEKNOLOJİ
2017 yılında Türkiye'de yerli ve milli olanaklarla inşa edilen Oruç Reis, yalnızca doğal kaynak aramalarında değil; kıta sahanlığı ve yer kabuğu araştırmalarında da kullanılabiliyor. 87 metre uzunluğunda, 23 metre genişliğinde ve 34 metre yüksekliğindeki gemi, hem iki boyutlu hem de üç boyutlu sismik arama yapabilme kapasitesine sahip.
Kaynak: Manşet Haber