Enerji ve maden yasasında neler değişiyor?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda enerji ve madencilik sektörlerine yönelik çeşitli değişiklikler içeren kanun teklifinin ilk dört maddesi kabul edildi. Görüşülen düzenlemeler, yatırım süreçlerini hızlandırma, çevreyle uyumlu madencilik ve yenilenebilir enerji projelerini desteklemeyi hedefliyor.

VARANK: "YENİLENEBİLİR ENERJİYE GEÇİŞTE ENGELLERİ KALDIRIYORUZ"

Komisyon Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, düzenlemelerin temel amacının yenilenebilir enerji yatırımlarının önünü açmak olduğunu belirtti. Varank, yatırım izin süreçlerinin mevcut durumda 4-5 yıla kadar sürebildiğini ve bu durumun yatırımcıyı caydırdığını dile getirerek, yeni düzenlemeyle bu süreçlerin hızlandırılacağını ifade etti.

Varank, bazı çevrelerde dile getirilen "ÇED süreci kaldırılıyor" iddialarına da yanıt vererek, çevresel etki değerlendirme sisteminin korunacağını, ancak sadece kurum görüşlerinin alınma sürecinin hızlandırıldığını vurguladı.

ZEYTİN AĞAÇLARI TARTIŞMASI: "KESİM DEĞİL, TAŞIMA"

Zeytinlik alanlara ilişkin maddelere yönelik muhalefetin eleştirilerine değinen Varank, bu ağaçların kesilmediğini, taşınacağını ve taşınamayanların yerine eşdeğer alanlarda yeniden dikim yapılacağını belirtti. Türkiye’de zeytin ağacı sayısının iktidarları döneminde 100 milyondan 205 milyona çıktığını hatırlatan Varank, “Biz zeytin düşmanı değiliz,” dedi.

KOMİSYON GÖRÜŞMELERİNE TEPKİ: "ÇALIŞMA ORTAMI ENGELLENDİ"

Komisyon görüşmeleri sırasında yaşanan tartışmalara da değinen Varank, bazı milletvekillerinin fiziki müdahalelerde bulunduğunu ve komisyon üyelerinin yerlerine oturamadığını iddia ederek, bu durumun sağlıklı bir çalışma ortamını engellediğini savundu.

MUHALEFETTEN ÇEVRE VE HUKUK ELEŞTİRİLERİ

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, teklifin toplumun rızasını yansıtmadığını ileri sürerken, CHP ve İYİ Parti milletvekilleri çevreye, zeytinliklere ve hukuk devletine zarar verildiği görüşünü dile getirdi. CHP Milletvekili Şeref Arpacı, “Zeytini, doğayı, suyu, balı feda ediyoruz. Karşılığında ülkenin ne kazandığı belirsiz,” diyerek etki analizlerinin yetersizliğini eleştirdi.

İKTİDAR VE DESTEKLEYENLERDEN SAVUNMA: "KALKINMAYA YÖNELİK, DENGELİ ADIMLAR"

AK Parti ve MHP’li milletvekilleri ise yapılan düzenlemelerin madenciliği daha çevre duyarlı ve sürdürülebilir hale getirdiğini belirtti. MHP’li İbrahim Ethem Sedef, yapılan değişikliklerle madencilikte öngörülebilirliğin artırıldığını, çevresel iyileştirme ve rehabilitasyon süreçlerinin güçlendirildiğini vurguladı.

AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Hakan Özer, Türkiye'nin enerji ithalatına dikkat çekerek, dışa bağımlılığı azaltmak adına yürütülen çalışmaların önemini anlattı. Zeytinliklerle ilgili düzenlemelerin belirli koordinatlarla sınırlı olduğunu ve yeniden ağaçlandırma taahhütleriyle güvence altına alındığını dile getirdi.

YENİ DÜZENLEMELER NELER GETİRİYOR?

Kabul edilen maddelere göre:

“ÇED Gerekli Değildir” ifadesi mevzuattan çıkarıldı. Artık sadece “ÇED Olumlu Kararı” alınan projeler yatırıma başlayabilecek.

Maden Kanunu’ndaki bazı tanımlar güncellendi. “Rehabilitasyon bedeli” ayrı bir madde olarak düzenlenirken “Kurul”, “Tahsil dairesi” gibi kavramlar mevzuata eklendi.

İzin süreçlerinde süre sınırları getirildi. Kurumların 3 ay içinde yanıt vermemesi halinde 1 aylık ek süre tanınacak, yine cevap verilmezse izin verilmiş sayılacak.

Devlet ormanlarında bedelsiz izin sistemi getirildi. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün talebiyle ormanlık alanlara 24 ay süreli geçici izin verilebilecek.

Rehabilitasyon şartı getirildi. Madencilik faaliyeti sonrası sahaya yeniden ağaç dikilmesi ve maliyetin yatırımcı tarafından karşılanması zorunlu hale getirilecek.

STRATEJİK MADENLER İÇİN ÖZEL DÜZENLEME

“Stratejik ve kritik maden” tanımları yeniden şekillendirildi. Enerji, savunma ve sanayi için hayati öneme sahip madenler için acele kamulaştırma ve stok zorunluluğu gibi uygulamalar getirilebilecek. Bu madenler, ilgili bakanlıkların gö rüşü doğrultusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenecek.

BİRLEŞİME ARA VERİLDİ

TBMM Başkanvekili Tekin Bingöl, teklifin 4. maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Komisyonun yeniden salona gelmemesi üzerine oturum, saat 14.00’te devam edilmek üzere kapatıldı.

Kaynak: Manşet Haber - Haber Merkezi

Benzer Videolar