Nijer’de Üç Yeni Altın Sahası Anlaşması İmzalandı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin Nijer'de üç altın sahasına ek olarak Agadez bölgesinde üç yeni altın sahası için de anlaşma yaptığını açıkladı. Bakan Bayraktar, Türkiye'nin Suriye'deki doğal kaynakları, ülkenin yeniden inşası için kullanma konusunda çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2025 yılına girerken Türkiye’nin iç ve dış gelişmeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Nijer'de üç yeni altın sahası için anlaşma yapıldığını belirten Bayraktar, Suriye'nin yeniden inşası için doğal kaynakların kullanılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü ve Türkiye'nin Suriye üzerinden Lübnan’a elektrik tedarikini gündeme aldığını ifade etti. Yurt içinde ise 2024'te elektrikte 175 milyar TL, doğalgazda ise 256 milyar TL sübvansiyon verildiğini, bu rakamların 2025’te artabileceğini söyledi. Ayrıca, Ocak ayında enerji fiyatlarında değişiklik öngörülmediğini belirtti.
Enerjide Suriye gündemi
Bakan Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin Suriye'ye şu an yaklaşık 210 megavat elektrik sağladığını, ülkenin toplam elektrik kapasitesinin ise 3 bin megavat civarında olduğunu belirtti. Suriye'nin elektriğinin büyük kısmı petrolden ve gazdan üretiliyor. Bayraktar, Türkiye'nin Suriye'deki elektrik kapasitesini artırma çalışmalarına devam edeceğini ve Suriye üzerinden Lübnan'a elektrik tedarikinin de gündemde olduğunu ifade etti. Ayrıca, Suriye'nin savaş öncesi enerji altyapısının durumu ve ülkedeki petrol üretiminin 600 bin varilden 30 bin varile gerilemesi gibi gelişmelere dikkat çekti. Bakan Bayraktar, Suriye gündemiyle ilgili olarak, Suriye'den Türkiye'ye bir petrol boru hattı, Irak-Türkiye petrol boru hattının birleştirilmesi ve Katar gazının Suriye üzerinden Türkiye ve Avrupa'ya taşınması gibi projelerin henüz olgunlaşması gerektiğini belirtti.
2025 yılının nükleer enerji açısından önemli bir karar yılı olacağını belirtildi
Bakan Bayraktar, Türkiye'nin iki yeni konvansiyonel nükleer santrale ihtiyacı olduğunu ve 2025’in bu konuda karar yılı olacağını belirtti. Nükleer enerji planlamasının 2035'te 7.700 megavat kapasiteye ulaşmayı hedeflediğini, bu hedefe 4.800 megavatlık ilave kapasiteyle iki reaktör eklemeyi planladıklarını açıkladı. Akkuyu'daki Alman Siemens ekipmanlarıyla ilgili yaşanan tıkanıklık hakkında ise, Rusya'nın Çin'den sipariş ettiği ekipmanların montajının başladığını ve Siemens'e dönüşün mümkün olmadığını söyledi.
Sakarya gaz sahasında yeni faza hazırlık
Bakan Bayraktar, Sakarya gaz sahasında 2025'in ilk çeyreğinde üretimin 9 milyon metreküpü aşacağını ve mevcut üretimin 2,9 milyon hanenin gaz ihtiyacını karşıladığını belirtti. Yeni kuyular açarak üretimi 40-45 milyon metreküpe çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. 2028'e kadar 40'ın üzerinde yeni kuyu kazılacağını da ekledi. Doğalgaz merkezi çalışmaları devam ederken, yeni Trump yönetimiyle gaz alanında işbirliği fırsatları olduğunu düşündüklerini belirtti. Ayrıca, Karadeniz gazı için teklifler aldıklarını ve bunlara olumlu baktıklarını ifade etti. LNG depolarının doluluk oranının yüksek olduğunu ve İran'dan gelen gaz teslimatının yarısının gerçekleştiğini, ancak bu kış için herhangi bir risk görmediklerini söyledi.
Yenilenebilir enerjide hedefler
Bakan Bayraktar, 2024'ün güneş ve rüzgar enerjisinde rekor yılı olduğunu ve 6 bin megavatın üzerinde yeni kurulu güç ekleyeceklerini açıkladı. Enerji depolama kapasitesinin 33-34 bin megavat seviyesine ulaştığını, bu konuda Çin ve diğer ülkelerle görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Ayrıca, 2025'te YEKA yarışmalarının yapılacağını ve Ocak-Şubat aylarında 2 bin megavatlık kapasite tahsis yarışmalarına ilgi olduğunu söyledi. Fransa ile offshore rüzgar santralleri konusunda görüşmeler yapıldığını, diğer ülkelerle de işbirliği olabileceğini ifade etti.
Sanayi tarifeleri
Bakan Bayraktar, sanayi tarafında elektrik fiyatlarını maliyet esaslı yansıttıklarını ancak gaz kaynaklı maliyetlerde hala destek sağladıklarını belirtti. Sanayicilere kendi enerji santrallerini kurmaları için destek verdiklerini ve Ocak-Şubat aylarındaki YEKA ihalelerinde rekabetçi fiyatlar beklediklerini ifade etti. 2024’te sanayicilere 7.500 megavatlık kapasite sağlandığını, ancak teknik kısıtlar ve maliyetler nedeniyle bu kapasitenin yetersiz kaldığını söyledi. 2025’te sanayiciler için yeni kapasite açmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, elektrik dağıtım lisanslarının 30 yıllık olduğunu ve lisans süresi sona eren yatırımların azalabileceği konusunda konuşulduğunu ekledi.