Güneş enerjisi sektöründe, öz tüketim amaçlı projelere özel kapasite tahsisi sağlayan yeni bağlantı modeli geliştirildi. Bu modelin, yatırımcıların trafo kapasite ihtiyaçlarını karşılayarak sektörü canlandırması hedefleniyor.
Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan, mevcut kapasite ve işletmecilerin trafo kapasitesi ihtiyaçlarını dikkate alarak yeni bir bağlantı modeli geliştirdiklerini açıkladı. Erkan, “5.1.j” bağlantı modelini 5 Temmuz 2024’te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile EPDK’ya sunduklarını ve 21 Ekim 2024’te Türkiye’nin enerji dönüşümü yol haritasına dahil edildiğini açıkladı.
Erkan, lisanssız enerji projelerinde 5.1.j bağlantı modelinin hızla hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu modelle, sanayi ve ticari işletmelerin mevcut şebekeye bağımlı olmadan yenilenebilir enerji üretim projelerini gerçekleştirebileceğini ve sektörün sorunlarının çözülebileceğini belirtti.
Erkan, GENSED’in sunduğu yeni bağlantı modelinin tamamen öz tüketime dayalı olduğunu ve yatırımları hızlandıracağını belirtti. Mevcut kapasite kısıtlarına takılmadan, şebekeye enerji vermeden ve mahsuplaşmaya tabi olmaksızın GES projelerine öz tüketim amaçlı özel kapasite tahsis edileceğini vurguladı. Bu adımla sektörün canlanmasının hedeflendiğini ifade etti.
Erkan, 2025’te yürürlüğe girecek Sınırda Karbon Düzenlemesi nedeniyle Avrupa’ya ihracat yapan firmaların çatılarına GES kurarak karbon ayak izlerini azaltmak istediklerini, ancak kapasite kısıtları nedeniyle başvurularının reddedildiğini belirtti.
Erkan, 1 Ocak itibarıyla toplam inşaat alanı 2 bin metrekareyi aşan yeni binalarda, enerji ihtiyacının en az %10’unun yenilenebilir kaynaklardan karşılanmasının zorunlu hale geldiğini belirtti. Erkan, yapı ruhsatı almak için tüketim bazlı hesaplanan GES projelerinin elektrik projeleri içinde yer alması ve dağıtım firmaları tarafından onaylanması gerektiğini belirtti.
Erkan, GES içeren ve onaylanmış elektrik projesi bulunan yatırımcıların, dağıtım şirketine başvurduklarında şebeke kapasitesi yetersizliği nedeniyle ret aldıklarını belirtti. Bu durumun GES kurulumlarını engellediğini ve inşaat ruhsat sürecinde sıkıntılara yol açtığını vurguladı. Yeni bağlantı modeliyle bu engelin kaldırılarak tüm yeni binalarda GES kurulumunun yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Kaynak: Manşet Haber
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.