Anadolu’dan bir mucit
Tarih: 22-01-2020 10:54:46 Güncelleme: 24-01-2020 20:12:46 + -


Isparta’da yaşayan otomobil teknisyeni Halit Demirli, kendi hidrojen yakıtını yerinde üretip depolamadan tekrar jeneratörde tüketip enerji fazlası üretebilen jeneratör modifiye çalışmasında başarılı test sonuçları elde etti.

facebook-paylas
Tarih: 22-01-2020 10:54

Anadolu’dan bir mucit

Seda TENER

Hidrojen enerjisi ile çalışan jeneratör üretimi için AR-GE çabasına girişen Halit Demirli, proje hayata geçirildiği taktirde Türkiye’nin dünya piyasasına açılacağını vurguladı.

Enerji Haber’e konuşan 57 yaşındaki Halit Demirli, kendi elektriğini üreten jeneratör projesinin detaylarını anlattı.

Demirli’ye sorularımız ve yanıtları şöyle:

AR-GE projesi olarak sunduğunuz, kendi elektriğini kullanarak çalışan jeneratör projenizi kısaca tanıtabilir misiniz?

Hidrojen enerjisi çeşitli sistemlerle elde edilebilmektedir, projemde hidrojen enerjisi kullanım yerinde su elektrolizi ile üreterek depolamadan tekrar direkt jeneratörün içinde yanmalı motoruna yakıt olarak vererek motorun çalışmasını sağlamaktadır.

Su elektrolizi için gerekli enerjiyi dışardan almadan jeneratörün ürettiği enerjinin bir kısmını güç kaynağında kullanarak "elektrolizle hidrojen" elde etmekteyim.

Çeşitli deneylerim sonunda geliştirmiş olduğum yeni elektroliz aygıtı ile Hidrojen üretimini daha verimli hale getirmiş durumdayım. Jeneratörde kendi enerjisi ile ürettiği Hidrojeni yakıt olarak kullanarak enerji fazlası üretmektedir.

Ar-Ge projem yenilenebilir enerji üretiminde hidrojen enerjisi kullanımında daha verimli hale getirecektir.

Projemin hedefi içinde yanmalı motorlarda ve doğalgaz cevirim sistemlerinde uygulanabilir olması sebebi ile enerji üretiminin lokasyon sorunlarını da çözecektir ve şehirlerarası enerji iletim hatlarını azaltarak enerjinin ihtiyaç olduğu yerlerde üretebilecektir.

Nasıl bir ihtiyaç sizi böyle bir proje hazırlamaya itti?

Kendim oto motor tamircisi olarak 1999 senesinde araçlarda hidrojen katkısı ile yakıt tasarrufu yapılabildiğini okudum ve konu üzerine çeşitli litaratürler okudum. Yapılan deneyleri izledim sonrada kendim 1999 senesinden 2014 senesine kadar araçlarda deneyler yaptım, sistemin araçlarda ancak bir kısıtlı tasarruf sağladığını keşif etmem sonucunda sistemi daha verimli hale getirebilme düşüncesi ile projemi jeneratörlerde uygulayıp denemelerime başladım ve deneylerimde kısa zamanda başarılı neticeler edebildim.

Projenin maliyeti nedir?

Projemin ilk aşamasında temel bilgiler doğrultusunda başarılı test sonuçları hedef belirleyici olmuştur.

Projenin optimasyon çalışmalarını sürdürmek ve tam sonuçlar elde edebilmek için toplam 3 aşamadan olması gerekmektedir ilk etapta 1 milyon euro gerekmektedir.

 

Avrupa ülkelerinde hidrojen kullanımına yönelik çalışmalar mevcut mu? Mevcutsa sizinkinden ne farkı var?

Evet, hidrojen enerjisi teknolojileri üzerine hummalı çalışmalar yapılmaktadır ağırlıklı yakıt pilli elektrik motorlu araçlarda kullanılmak üzere Ar-Ge çalışmaları sürmektedir. Hidrojen enerjisinin üretim ve depolama maliyetleri yüksek olması sebebi ile günümüzde kullanılmamaktadır.

Projemdeki fark hidrojen enerjisini üretip depolanmasına gerek olmadan kullanım alanında yerinde üretilip yerinde kullanıp tüketilmesi ve enerji fazlası üretebilmesidir.

Bu projeniz kabul edilirse Türkiye’yi nasıl bir konuma getirir?

Hidrojen enerjisinin verimli olarak kullanabilmesi için dünyaya ilk olarak Türkiye’den tanıtılması ve pazarlanması önemli. Üretim maliyetlerinde en büyük gider olan enerjiyi daha uygun hale getirecek.

Türkiye genel enerji ihtiyacının  %40 doğalgaz cevirim sistemleri ile karşılamaktadır bu da dışa bağımlı olmamız sebebi ile yılda 60 milyar dolar ithalat masrafı olmaktadır. Türkiye / dünya enerji ihtiyacının fosil yakıtlarından değil yenilenebilir hidrojen enerjisinden karşılarsa hem ekonomik olur hem de Dünya ekolojisine büyük katkı sağlanmış olur, çünkü hidrojen enerjisinde tüketim yoktur suyu sıvı halinden gaz haline, yakarak tekrar buhar haline gelmektedir misal 1 litre sıvı su elektrolizden sonra tekrar 1 litre suya dönüşmektedir.

Dünya’yı kirleten fosil yakıt türevlerinin sonunun gelmesi artı enerji savaşlarının sonlandırılması  en büyük faktörlerdendir.

Dünya’da Hidrojen Enerjisinin verimli hale getirilip kullanılması 21. yüzyılın en büyük revulosyonu olacaktır. Enerji üretiminde tehlike içermeyen okolojiyi kirletmeyen yenilebilir. Enerji üretiminde ilk adımları olacaktır. Teknolojinin termo-dinamik tanımlamaları ve hesaplamalarını yeniden belirlenmelerinde gerekecektir.




Bu haber 27139 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER RÖPORTAJ Haberleri

  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
  • SON YORUMLANAN HABERLER
  • SON YORUMLANAN VİDEOLAR
YUKARI