2025-2030 yılları arasında dünya genelinde yenilenebilir enerji kapasitesinde dikkat çekici bir artış öngörülüyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yayımladığı “Yenilenebilir 2025” raporuna göre, bu büyümenin lokomotifi güneş enerjisi olacak.
YENİLENEBİLİR ENERJİ, KÖMÜRÜ GERİDE BIRAKTI
Rapora göre, 2024 yılında küresel yenilenebilir enerji kurulumları yıllık bazda yüzde 22 artarak 685 gigavata ulaştı ve tarihi rekor kırdı. Artan politika belirsizliklerine rağmen, bu yıl devreye alınacak yenilenebilir enerji kapasitesinin 750 gigavat olacağı düşünülüyor.
Bu artışın yüzde 80’ini güneş, yüzde 18’ini ise rüzgar enerjisi sağlayacak. Sadece Çin’in bu yıl 465 gigavat yeni kapasiteyi devreye alması bekleniyor.
4.600 GİGAVATLIK YENİ KAPASİTE
IEA’ya göre, 2025-2030 yılları arasında dünyada 4.600 gigavat ilave yenilenebilir enerji kapasitesi devreye girecek. Bu miktar, Çin, Avrupa Birliği ve Japonya’nın toplam elektrik üretim gücüne neredeyse denk geliyor.
Azalan maliyetler, hızlanan izin süreçleri ve teknolojik ilerlemeler, güneş enerjisindeki bu büyümenin ana nedenleri arasında gösteriliyor.
GÜNEŞ ENERJİSİ KÜRESEL BÜYÜMENİN LOKOMOTİFİ
Gelecek 5 yılda eklenecek kapasitenin yüzde 80’i güneş enerjisinden sağlanacak. Güneşin ardından rüzgar ve hidroelektrik enerji geliyor. Ayrıca jeotermal enerji alanında da tarihi ölçekte bir büyüme öngörülüyor.
Jeotermal enerjideki büyümenin özellikle Türkiye, ABD, Japonya, Endonezya ve Filipinler gibi ülkelerde yoğunlaşacağı tahmin ediliyor.
HİNDİSTAN YÜKSELİŞTE
ABD ve Çin’deki bazı politika değişiklikleri nedeniyle IEA, bu iki ülkenin 2030’a yönelik kapasite artış beklentisini aşağı yönlü düzenledi. Ancak Hindistan, Avrupa ve gelişmekte olan ülkelerdeki güçlü yatırımlar, bu yavaşlamayı dengeleyecek.
Hindistan, 2025-2030 arasında sergileyeceği performansla Çin’den sonra dünyanın en büyük ikinci yenilenebilir enerji pazarı olmaya aday gösteriliyor.
TÜRKİYE AVRUPA’NIN YEŞİL ENERJİ LİDERLERİ ARASINDA
Avrupa’nın yenilenebilir enerji kapasitesinin 2025-2030 döneminde yüzde 67 artarak 1.612 gigavata ulaşması tahmin ediliyor.
Bu artışın yüzde 75’i Almanya, İngiltere, İspanya, Türkiye, İtalya, Fransa, Polonya ve Hollanda gibi sekiz ülkeden gelecek. Türkiye, özellikle güneş ve jeotermal alanlarında Avrupa’nın öncü ülkeleri arasında bulunuyor.
TEDARİK ZİNCİRİ VE ŞEBEKE UYARISI
IEA Başkanı Fatih Birol, rapora ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi: “Gelecek yıllarda küresel yenilenebilir enerji büyümesi, güneş enerjisi öncülüğünde devam edecek. Ancak rüzgar, hidroelektrik, biyoenerji ve jeotermal kaynakların da bu büyümeye önemli katkılar sunması bekleniyor. Politika yapıcıların, tedarik zinciri güvenliği ve şebeke entegrasyonundaki zorluklara odaklanması gerekiyor.”
ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNDE TARİHİ DÖNÜM NOKTASI
IEA’nın verilerine göre dünya, 2030’a kadar yenilenebilir enerji kapasitesinde 2,6 kat büyüme yaşayacak. Bu oran, 2023’te Dubai’de düzenlenen COP28 İklim Zirvesi’nde verilen “2030’a kadar üç kat artış” hedefinin biraz altında kalsa da, temiz enerji döneminde yeni bir dönüm noktasını temsil ediyor.
Haber Merkezi