Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilen İklim Kanunu, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun; yeşil büyüme vizyonu ve net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda, iklim değişikliğiyle mücadeleyi amaçlıyor.
Yeni kanun, sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğine uyum faaliyetlerinin planlama ve uygulama araçlarını; gelir, izin ve denetim süreçlerini; yasal ve kurumsal çerçeveyi belirliyor. Eşitlik, iklim adaleti, ihtiyatlılık, sürdürülebilirlik, şeffaflık ve adil geçiş gibi ilkeler esas alınacak.
Kamu kurumları, özel ve tüzel kişiler kamu yararı gözetilerek alınacak tedbirlere ve düzenlemelere uymakla yükümlü olacak. Faaliyetler yıllık bazda Başkanlık tarafından izlenecek. Kişisel veriler korunmak kaydıyla bilgi ve belge talep etme yetkisi Başkanlıkta olacak.
Emisyonlar, ulusal katkı beyanı ve net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda azaltılacak. İlgili kurumlar; enerji, su, ham madde verimliliği, yenilenebilir enerji, düşük karbonlu yakıtlar, temiz teknoloji ve sıfır atık gibi adımları uygulamakla yükümlü olacak.
Risk azaltımı, fırsatlardan yararlanma ve uyum stratejileri geliştirilecek. Etkilenebilirlik ve risk analizleri yapılacak; su kaynaklarının yönetimi ve afetlere karşı erken uyarı sistemleri kurulacak.
Her ilde, vali başkanlığında ilgili kurumlar ve yerel yönetimlerin katılımıyla İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu kurulacak. Yerel eylem planları bu kurulların gözetiminde hazırlanacak.
Başkanlık tarafından ETS sistemi kurulacak. İşletmeler, sera gazı emisyon izni almak zorunda olacak. Tahsisatların yönetimi, doğrulanmış emisyon değerlerine göre yapılacak. Sistemde esneklik ve istikrar mekanizmaları geliştirilecek.
ETS gelirleri, sadece yeşil dönüşüm ve iklim değişikliğiyle mücadele amacıyla kullanılabilecek. Bu kaynaklar, adil geçiş uygulamalarına da aktarılabilecek. Başkanlık, 10 milyon TL sermayeli döner sermaye işletmesi kurabilecek.
Sera gazı emisyon raporunu sunmayanlara 500 bin TL – 5 milyon TL
Ozon tabakasına zarar veren faaliyetlere 250 bin TL – 2.5 milyon TL
Florlu gazların yasa dışı ticaretine 2.5 milyon TL
Kotasız HFC ithalatı yapanlara 1 milyon TL ve kota kesintisi
Kaynak: Manşet Haber