AÇIK
SABAHA KALAN SÜRE
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü ile Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) iş birliğiyle düzenlenen “Binalarda Enerji Verimliliği Bölgesel Eğitimleri”nin üçüncü ayağı, İzmir’de Ege Bölgesi’nden 9 ilin katılımıyla Ege Perla Kongre ve Sergi Merkezi’nde yapıldı.
Programa, Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Banu Aslan, İzmir Valisi Süleyman Elban, İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, çevre illerden il müdürleri, teknik personeller, meslek odaları, yapı denetim firmaları, malzeme üreticileri, mühendis ve mimarlar katıldı.
Açılış konuşmasını yapan İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, yeni TS 825 standardı sayesinde ülke genelinde yüzde 45’e varan enerji tasarrufu potansiyelinin ortaya çıktığını belirtti. Ayrıca, kamu binalarında yıllık 600 milyon kilovat saat enerji tasarrufu ile Aliağa Termik Santrali’nin üç aylık üretimi kadar bir katkı sağlanabileceğini vurguladı.
Eruslu, yeni düzenlemeyle birlikte İzmir gibi sıcak iklim bölgelerinde sadece ısıtma değil, aynı zamanda soğutma ihtiyacının da dikkate alındığını belirtti. Dış cephe yalıtım kalınlıklarının 8-9 cm’ye, çatı yalıtımının 12-14 cm’ye çıkarıldığını, bu sayede minimum %25 enerji verimliliği artışı hedeflendiğini söyledi.
İzmir Valisi Süleyman Elban, enerji verimliliğinde yalnızca malzeme kalitesine değil, doğru şehir ve imar planlamasına da dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. “Binalar doğru yönlendirilmediğinde ve hava akımı göz önüne alınmadığında, enerji israfı kaçınılmazdır” dedi.
Plaza tipi yapıların cam ağırlıklı mimarisinin enerji tüketimini artırdığını belirten Elban, sahil bandında yüksek binalar nedeniyle iç kesimlerin doğal hava sirkülasyonundan mahrum kaldığını, soğutma yükünün ciddi oranda arttığını ifade etti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Banu Aslan, son 10 yılda dünya genelinde enerji tüketiminin %15 arttığını belirtti. Kaynakların hızla tükendiğini, enerji üretiminin yanı sıra tüketimde de tasarruf odaklı mühendislik çalışmalarına ihtiyaç olduğunu söyledi.
Aslan, güncellenen TS 825 standardı ve yeni hesaplama modelleri sayesinde kamu binalarında yıllık 600 milyon kilovat saat enerji tasarrufu yapılacağını, bunun Aliağa Termik Santrali’nin üç aylık üretimine denk geldiğini açıkladı. Ayrıca iklim bölgelerinin 84’ten 730’a çıkarıldığını, bu sayede daha hassas mühendislik çözümleri üretildiğini belirtti.
Aslan, e-Proje uygulamasıyla ruhsat süreçlerinin %30 azaltılacağını, yılda 200 ton kâğıt tasarrufu sağlanacağını, 2026 itibarıyla yetki verilen ustaların iş bazlı takip sistemine dahil edilerek kayıt dışılığın da önüne geçileceğini ifade etti.
Kaynak: Manşet Haber
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.