Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye’nin nükleer enerji alanında yerli üretim gücünü artırmaya yönelik önemli bir adım attı. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde yerlilik oranı %54,73’e ulaşırken, sektörde faaliyet gösteren firmaların daha etkin katılım sağlayabilmesi için Nükleer Enerji Tedarikçi Bilgi Sistemi (NETBİS) hayata geçirildi.
NETBİS, nükleer enerji alanında mal ve hizmet sağlayan yerli şirketlerin hem yurt içi hem de uluslararası yatırımcılara ulaşmasını kolaylaştıracak. Sisteme kayıt olan firmalar, kurumsal bilgilerini, organizasyon şemalarını, kapasite raporlarını, katalog ve sertifikalarını sisteme yükleyerek kendilerini tanıtma fırsatı bulacak.
Sistem, yalnızca tanıtım amacıyla değil, aynı zamanda sektörel analiz için de kullanılacak. NETBİS aracılığıyla toplanan veriler, Türkiye’nin nükleer sanayi kapasitesine dair değerlendirmelere ışık tutacak. Bu bilgiler, mühendislik ve inşaat şirketlerinin yanı sıra teknoloji sağlayıcı uluslararası firmalarla da paylaşılacak.
NETBİS, gelecekteki nükleer enerji projeleri için bir iletişim ve ihale duyuru platformu işlevi de görecek. Bu sayede yerli firmalar, Türkiye’nin nükleer enerji hedeflerinde daha etkin rol alabilecek.
Türkiye, 2050 yılına kadar toplam 20 bin megavatlık nükleer enerji kapasitesine ulaşmayı amaçlıyor. Akkuyu NGS’nin yanı sıra Sinop ve Trakya’da planlanan yeni santraller ile küçük modüler reaktörler (SMR) de bu hedefin önemli parçaları arasında yer alıyor.
NETBİS sistemine kayıt olmak isteyen firmalar, https://netbis.enerji.gov.tr/ adresi üzerinden başvurularını gerçekleştirebilir.
Kaynak: Manşet Haber
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.