Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’de halihazırda 4 milyon haneye yerli doğal gaz ulaştırıldığını belirterek, 2028 yılına kadar bu sayının 4 kat artırılarak 16 milyon haneye çıkarılmasının hedeflendiğini açıkladı. Bayraktar, bu hedefin gerçekleşmesiyle Türkiye’deki konutların yaklaşık yüzde 70’inin kendi ürettiği gazla ısınacağını vurguladı.
Bakan Bayraktar, Malatya’daki programı kapsamında valilik, büyükşehir belediyesi ve AK Parti İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. İl protokolü ile düzenlenen istişare toplantısında konuşan Bayraktar, şehrin deprem sonrası toparlanma sürecine dikkat çekerek, enerji altyapısının bu süreçte kritik önemde olduğunu söyledi.
Bayraktar, 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgelerde yeniden inşa edilen konutlara elektrik ve doğal gaz ulaştırılmasının öncelikleri arasında yer aldığını belirtti. Malatya’nın bu anlamda örnek bir kent olduğunu vurgulayan Bayraktar, güçlü enerji altyapısı ile yeni yaşam alanlarının hızla desteklendiğini ifade etti.
Türkiye’nin enerji altyapısındaki gelişmelere değinen Bayraktar, 2002 yılında yalnızca 7 Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) doğal gaz varken, bugün bu sayının 214’e ulaştığını belirtti. “Artık Türkiye’nin 81 ilinde doğal gaz var. Nüfusun yüzde 85’ine doğal gaz erişimi sağladık.” dedi.
Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında Türkiye’nin enerji filosunun güçlendirildiğini belirten Bayraktar, Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’ndan günde 9,5 milyon metreküp doğal gaz üretildiğini aktardı. Halihazırda 4 milyon hane bu kaynağı kullanıyor. 2028 itibarıyla bu rakamın 16 milyon haneye çıkarılması hedefleniyor. “Bu da yaklaşık 21,8 milyon konutun yüzde 70’ine denk geliyor” ifadelerini kullandı.
Vatandaşlara yönelik enerji sübvansiyonlarının sürdüğünü belirten Bayraktar, geçen yıl enerji desteklerinin toplamda 900 milyar liraya ulaştığını, bu yıl ise yaklaşık 700 milyar liralık bir destek planlandığını duyurdu. “Bütçemizin el verdiği ölçüde bu destekleri sürdüreceğiz” dedi.
Programı kapsamında TOKİ tarafından inşa edilen konutlardan birine yerleşen Gönül Ailesi’ni de ziyaret eden Bakan Bayraktar, aile bireyleriyle sohbet etti. Depremzede çocuklarla özel olarak ilgilenen Bayraktar, ailenin yeni yaşamına dair memnuniyetlerini dinledi. Ziyarete aile büyükleri de katıldı.
Kaynak: Manşet Haber
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.