Jeotermal Enerji Derneği (JED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, dünyanın jeotermal enerjiyi yeniden keşfettiği bir döneme girildiğini belirtti.
Türkiye’nin, jeotermalin küresel yükselişinde liderlik rolünü üstlenebileceğini söyledi. Kındap, jeotermal kaynaklı enerji üretiminde dünyanın dördüncü, Avrupa’nın ise lider ülkesi olan Türkiye’nin büyük potansiyeline dikkat çekti. Jeotermal yatırımların, ülkeler için çevresel ve ekonomik sürdürülebilirlik açısından uzun vadeli fayda sağladığını vurguladı.
Dünyada 20 bin Megavat (MW) seviyesindeki jeotermal kaynaklı elektrik enerjisi kurulu gücünün 2050’ye kadar beş kat artarak 100 bin MW’a ulaşması bekleniyor. Kındap, IEA ve Avrupa Konseyi’nin politika önerileri ile jeotermalin yeniden keşfedildiğini ifade etti. IEA’nın öngörülerine göre, proje maliyetlerinin düşmesiyle birlikte jeotermal enerjinin 2050’ye kadar küresel elektrik talebinin %15’ini karşılayabileceği belirtildi.
Kındap, jeotermal enerjinin kullanım alanlarına da değinerek, %42’sinin ısı pompaları aracılığıyla, %26’sının bölgesel ısıtma sistemlerinde, %21’inin elektrik üretiminde, %7’sinin doğrudan konut ve ticari kullanımlarda, %4’ünün tarım ve balıkçılık sektörlerinde ve %1’den azının sanayi uygulamalarında tüketildiğini belirtti. Türkiye’nin jeotermal enerji alanında dünya lideri olabileceğine inandığını dile getirdi.
Ayrıca, gelişen jeotermal teknolojilerin mevcut kurulu güç kapasitesini 60 katına çıkarma potansiyeline sahip olduğunu ve bunun küresel enerji dönüşümü için büyük bir fırsat sunduğunu ifade etti.
GÜNDEM
20 Ocak 2025