DOLAR 38,1606 0.07%
EURO 43,7440 -0.18%
ALTIN 4.096,98-0,03
BITCOIN 32197611.23762%
İstanbul
15°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Enerji Haber
Dönen dünya, yeni enerji kaynağımız mı?

Dönen dünya, yeni enerji kaynağımız mı?

26 Mart 2025 10:50
Dönen dünya, yeni enerji kaynağımız mı?
0

BEĞENDİM

ABD’li üç araştırmacı, Dünya’nın kendi manyetik alanındaki hareketinden elektrik üretmenin mümkün olduğunu teorik olarak kanıtladı.

Bu gelişme, gezegenin doğal hareketlerinden temiz enerji elde edilmesinin önünü açabilir.Üretilen voltaj düşük olsa da bu keşif, gezegenin hareketlerinden elektrik üretmenin yeni ve tamamlayıcı bir yolunu sunuyor.

2016’da Christopher Chyba ve Kevin Hand, Dünya’nın hareketinden enerji üretiminin imkânsız olduğu yönündeki önceki kanıtları sorgulamaya başladı. Araştırmacılar, uygun iletken malzeme ve tasarımla bu yöntemin işe yarayabileceğini deneysel olarak gösterdi.

DOĞRU AKIM ÜRETMEYİ BAŞARDI

20. yüzyılın başlarında Amerikalı fizikçi Samuel Barnett  özel tasarlanmış bir silindirle düşük seviyede de olsa sürekli doğru akım üretmeyi başardı. Teorik olarak hız farkı voltaj üretebilse de, önceki çalışmalar elektronların hızla yeniden düzenlenip bu farkı yok edeceğini öne sürerek bunun mümkün olmadığını savunuyordu.

Bilim insanları, Thomas Chyba ile birlikte önceki varsayımları sorgulayarak belirli koşullarda farklı sonuçlar elde edilebileceğini öngördü. Araştırmacılar, manyetik difüzyona uygun mangan-çinko ferritten yapılmış bir silindiri, karanlık bir laboratuvarda Dünya’nın dönüşüne ve manyetik alanına dik şekilde konumlandırarak deneyi gerçekleştirdi.

ENERJİNİN DÜNYA DÖNÜŞÜYLE İLGİSİ VAR

Ölçümler sonucunda 18 mikrovolt voltaj tespit edildi; silindir değiştirildiğinde veya açısı değiştirildiğinde voltaj kayboldu, bu da enerjinin Dünya’nın dönüşüyle bağlantılı olabileceğini gösterdi. Çalışmanın ikinci aşamasında deney bir konut binasında tekrarlandı ve benzer sonuçlar elde edildi.

Christopher Chyba, sürecin ölçeklenebilirliğinin hâlâ belirsiz olduğunu ve sonuçların geçerliliği için bağımsız araştırmalarla doğrulanması gerektiğini belirtti.

 

Kaynak: Manşet Haber

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.