Bakır, temiz enerji geçişinde önemli bir rol oynar. Yenilenebilir enerji, elektrikli araçlar ve şebeke altyapısı gibi teknolojiler için kritik bir malzeme olan bakıra olan talebin, 2050’ye kadar yüzde 50 artması bekleniyor. Ancak, maden kaynaklarının sınırlı olması ve üretim zorlukları nedeniyle, bakır geri dönüşümü büyük önem kazanıyor.
World Resources Institute (WRI) raporuna göre, bakır yüzde 100 geri dönüştürülebilir ve geri dönüşüm, yeni maden çıkarımına kıyasla yüzde 85 enerji tasarrufu sağlar. Şu anda dünya bakır ihtiyacının üçte biri geri dönüşümle karşılanıyor, özellikle elektronik atıklar, araçlar ve ev aletleri büyük potansiyele sahip. Avrupa Birliği, ABD ve Çin geri dönüşüm çabalarını artırıyor, ancak düzenleyici engeller ve teknik zorluklar süreci yavaşlatıyor. AB, araçlar ve elektronik atıklardan bakır geri kazanımına yönelik katı düzenlemeler uygularken, Çin hızlı ilerliyor ve ABD, eritme ve rafineri kapasitesini artırmaya çalışıyor.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ne göre, gelişmiş işleme teknolojileri ve etkili politikalarla 2040 yılına kadar her yıl 6 milyon ton bakır geri dönüştürülebilir, bu da bakır talebinin karşılanmasında önemli bir destek sağlar. Bakır, yenilenebilir enerji teknolojilerinin temel bileşenlerinden olup, rüzgâr türbinleri, güneş panelleri, elektrikli araçlar ve enerji iletim hatlarında yaygın olarak kullanılır. Elektrikli araçlar ve şarj altyapısı, geleneksel araçlara göre 2-3 kat daha fazla bakır gerektirir.
Geri dönüşüm sürecinin önündeki başlıca engeller arasında düşük kaliteli hurdaların ayrıştırılması, düzenleyici kısıtlamalar ve yüksek operasyon maliyetleri bulunuyor. Özellikle e-atıklardaki bakırın ayrıştırılması teknolojik ve mali zorluklar içeriyor. Çözüm olarak, gelişmiş geri dönüşüm teknolojilerine yatırım yapılması, kamu-özel işbirliklerinin artırılması, halkın geri dönüşüme katılımının teşvik edilmesi ve uluslararası ticaret politikalarında koordinasyon sağlanarak malzeme tedarik zincirinin güçlendirilmesi önerilmektedir.
GÜNDEM
17 Ocak 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.