Türkiye, rüzgar ve güneş enerjisinden daha fazla elektrik üretmek için yatırımlar yaparken, depolama ihtiyacı da artıyor.
Ülkemizin enerji dönüşüm hedeflerine ulaşabilmesi için enerji depolama sistemlerinin kritik bir rol üstlendiğini belirten PiLDER Yönetim Kurulu Başkanı Kadem Usta, bu alanda hem yerli üretim kapasitesinin artırılması hem de Ar-Ge yatırımlarının hız kazanması gerektiğini söyledi. Kadem Usta, Türkiye’nin enerji depolama alanında hızla geliştiğini ve 2030’a kadar 80 gigavat-saat batarya üretim kapasitesine ulaşma hedefinin enerji güvenliği ve sürdürülebilirlik açısından önemli olduğunu belirtti.
“Depolama teknolojileri enerji verimliliği sağlıyor”
Türkiye’de enerji depolama sistemlerinde yerli üretim potansiyelinin arttığını vurgulayan Usta, özellikle elektrikli araçlarda kullanılan bataryaların önemli bir kısmının yerli olarak üretildiğini, ancak, lityum-iyon bataryalar gibi yüksek teknolojili ürünlerde dışa bağımlılığın hala yüksek olduğunu anlattı. Usta, “Yerli batarya üretimine yönelik yatırımlar ve Ar-Ge çalışmalarının artmasıyla, bu bağımlılık oranının azalmasını bekliyoruz.” diye konuştu.
“Teşvikler sürmeli kapsam genişletilmeli”
Son dönemde yürürlüğe giren teşviklerin sektöre önemli bir ivme kazandırdığını belirten Kadem Usta, şöyle devam etti: “HIT-30 teşvik programı kapsamında, batarya üretim tesisi yatırımları kritik bir öneme sahip. Şu anda Türkiye’de 6 adet batarya üretim tesisi yatırımı devam ediyor ve bu sayı artacak. Teşviklerin sürdürülmesi ve kapsamının genişletilmesi, sektörün gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Bu sistemler, hem üretim süreçlerinin kesintisiz devamını sağlıyor hem de yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerjinin verimli kullanılmasını mümkün kılıyor. Enerji depolama sistemleri, Türkiye’nin enerji güvenliği ve sürdürülebilirliği açısından kilit rol oynamaya devam edecek. Yerli üretim, Ar-Ge çalışmaları ve devlet teşvikleri ile bu sektörde büyük ilerlemeler kaydedebiliriz. Enerji depolama teknolojilerinin yaygınlaşması, ülkemizin enerji dönüşümü hedeflerine ulaşmada önemli bir araç olacaktır. Ayrıca, Avrupa pazarı için bir üretim üssü olma potansiyelimiz var. Bu fırsatı kaçırmamak için buradaki eko sistemi Avrupa’ya tanıtmamız, anlatmamız gerekiyor.” dedi.
Usta, Türkiye’de enerji depolama kapasitesinin şu anki pilot projelerle sınırlı olduğunu, ancak 2030’a kadar 80 gigavatsaat batarya üretim kapasitesi hedefinin yeni yatırımları artırarak tesis sayısının hızla artmasını sağlayacağını belirtti.
GÜNDEM
20 Ocak 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.