Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), toplayıcılık faaliyetlerinin elektrik sektöründe yeni bir dönemin başlangıcı olacağını duyurdu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 17 Aralık 2024 tarihinde yayımlanan “Elektrik Piyasasında Toplayıcılık Faaliyeti Yönetmeliği” ile elektrik piyasasında toplayıcılık faaliyetlerinin kapsamını ve kurallarını belirledi. Yeni yönetmelik, 1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe girdi. Bu kapsamda EPDK, toplayıcılık faaliyetleriyle elektrik sektöründe başlayacak yeni dönemde lisanssız elektrik üreten santrallerin üretimlerinin birleştirilerek büyük üretim tesisi gibi faaliyette bulunmalarının önünün açıldığını bildirdi.
TOPLAYICILIK FAALİYETLERİYLE ENERJİ PİYASASINDA YENİ DÖNEM: KÜÇÜK ÜRETİCİLERİN KATILIMI
Enerji sektöründe toplayıcılık faaliyetleri ile talep tarafının katılımı sağlanmış olmaktadır. Bu sayede küçük üretici ve tüketicinin de piyasaya erişimi kolaylaşmış olmaktadır. Böylelikle sektörde şebeke esnekliği artmış olacak dolayısıyla yenilenebilir enerji kaynaklarının entegrasyonu sağlanacaktır. Toplayıcılık faaliyetleri, birden fazla enerji kaynağını (çatı GES’leri, bataryalar, elektrikli araçlar, büyük tüketim tesisleri gibi) bir araya getirerek bu kaynakların üretim veya tüketim kapasitelerini koordine etmektedir. Dünya genelinde ve ülkemizde elektrikli araçların sayısı, çevresel kaygılar ve sürdürülebilir ulaşım hedefleri doğrultusunda hızla artmaktadır.
ELEKTRİKLİ ARAÇ ŞARJ İSTASYONLARINA YENİ GELİR KAPISI
Enerji piyasalarında toplayıcılık faaliyetleri, elektrikli araç şarj istasyonları için yeni fırsatlar yaratmaktadır. Bir toplayıcı, 100 farklı binadaki elektrikli araç şarj altyapısını tek çatı altında birleştirerek, bu sistemin toplam tüketim esnekliğini enerji piyasasında bir hizmet olarak sunabilmektedir. Bu sayede hem şebeke işletmecilerine destek sağlanırken hem de binalara ek gelir imkânı sunulmaktadır. Yeni model, enerji yönetiminde verimliliği artırırken, aynı zamanda sürdürülebilir çözümlerle sektöre katkı sağlanması da hedeflenmektedir.
KÜÇÜK ÜRETİCİLER ENERJİ PİYASASINA DAHİL OLUYOR
Türkiye’de Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Sistemi (PMUM) üzerinden faaliyet gösteren EPİAŞ, Serbest Tüketici, YEK-G ve Dengeleme Güç Piyasası gibi platformlara erişim sağlanmasına destek oluyor.
Yapılan yeni düzenlemeler ile birlikte, enerji piyasasında önemli bir rol oynayan agregatörler, bu sistemlere bağlanarak küçük üreticileri temsil edebilecek hale geliyor. Böylelikle çatı GES’leri, bataryalar ve diğer dağıtık enerji kaynakları, enerji piyasasında daha etkin rol oynayarak gelir elde edebilecek konuma gelmiş oluyor. Böylesi bir yenilik ile enerji ticaretinde daha fazla katılım ve esneklik sağlayacağı belirtiliyor.
TÜRKİYE’DE ÇATI GES’LERİYLE ENERJİ TİCARETİ DÖNEMİ BAŞLIYOR
İstanbul’da faaliyet gösteren bir toplayıcı şirket, 200 binada bulunan çatı GES (Güneş Enerji Sistemi) panellerini tek bir yapı altında temsil ediyor. Toplam 5 MW güce sahip bu sistemler, gündüz saatlerinde fazla ürettikleri elektriği EPİAŞ’a bildirerek enerji piyasasında satış yapmış oluyor. Gece saatlerinde ise bataryalar devreye girerek şebekeye destek sağlıyor. Bu model sayesinde her bina sahibi elektrik ticaretine katılarak ek gelir elde etmiş olabiliyor.
Uzmanlar, bu tür toplayıcılık faaliyetlerinin Türkiye’de yenilenebilir enerji sektörüne büyük katkı sağlayacağının altını çiziyor.
Kaynak: Manşet Haber
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.