DOLAR 35,4843 -0.03%
EURO 36,5868 0.78%
ALTIN 3.048,390,37
BITCOIN 34389045.55326%
İstanbul

HAFİF YAĞMUR

06:33

SABAHA KALAN SÜRE

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’dan Önemli Açıklamalar

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’dan Önemli Açıklamalar

ABONE OL
16 Aralık 2024 16:54
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’dan Önemli Açıklamalar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz; bir grup gazeteciye enerji sektöründeki son gelişmelere yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Yılmaz, 2024’te enerji sektörünün olumsuz gelişmelere rağmen büyümeye devam ettiğini ve 2025’te yatırımların artacağını belirtti. Elektrikli araç sektöründeki gelişmelere de dikkat çeken Yılmaz, Nisan 2022’de 5 olan şarj şirketi sayısının 169’a çıktığını, 30 şirketin lisansını iptal ettiklerini ve kaliteli, uygun fiyatlı hizmet sağlamak için denetimlerin sürdüğünü vurguladı.

Yılmaz şunları söyledi: “Elektrikli araç sayımız son iki yılda 6 binden 154 bine, şarj soketi sayımız ise 3 binlerden 26 bine ulaşmış durumda. Bu kadar kısa sürede bu olağanüstü bir gelişme.  Ayrıca elektrikli araç başına düşen soket gücü ve hızlı (DC) soket sayısı açısından Avrupa birincisiyiz. Şarj ağımızın 3’te birini DC hızlı soketler oluşturuyor ve bu da elektrikli araç kullanıcılarımızın daha hızlı bir şekilde araçlarını şarj etmelerine imkan tanıyor. Toplam soket sayısına baktığımızda da ülkemizde yaklaşık her 6 elektrikli araca bir şarj soketi düşüyor, AB ortalaması ise 13. Daha da önemlisi elektrikli araçlarımızın tamamen yenilenebilir enerji ile şarj edilebilmesini sağlayan düzenlemeleri hayata geçirdik. Tüm şarj istasyonlarımızın yaklaşık yarısı “Yeşil şarj istasyonu”, şarj için tükettiğimiz elektriğin dörtte üçü yenilenebilir enerjiden karşılanıyor. 2053 net sıfır emisyon hedefimize uyumlu şekilde ulaştırma sektörünün dönüşümüne katkı sağlıyoruz.”

Yılmaz, 2030’da elektrikli araç sayısının 1,3 milyon, şarj noktası sayısının 142 bin, 2035’te ise araç sayısının 3,3 milyon ve şarj noktası sayısının 273 bin olmasını beklediklerini belirtti.

Fatih Altaylı ve Uğur Emek’in depolamalı RES/GES önlisans başvuru sürecinde EPDK’nın usulsüzlük yaptığı yönündeki iddialarını da değerlendiren Yılmaz, önceleri bu iftiralara cevap verme niyetinde olmadıklarını, enerji sektörünü azıcık bilen hiç kimsenin de bunları kâale almadığını söyledi ve ekledi: “Artık bir noktadan sonra iftirada da sınır tanımayınca bir açıklama yaparak madde madde cevap verdik ve suç duyurusunda bulunduk. Verdiğimiz cevaplarla ilgili tek bir cümle edemediler ama utanmadan sıkılmadan şimdi de “dava sürecinde kimlere önlisans verdiğinizi gizleyemeyeceksiniz diyorlar” Bu pişkinlik ve cehalet karşısında pes diyoruz artık.  Çünkü sadece depolamalı RES/GES’lerle ilgili verilen önlisanslar değil bütün önlisanslar ve lisanslar zaten yıllardır internet sitemizde bulunuyor. İki cahil müfteri, kurumumuza attıkları iftiraların hesabını yargı önünde verecek.” dedi.

Depolamalı RES/GES önlisans sürecinin EPDK’ya kanunla devredildiğini, sektör katkılarıyla yönetmeliğin hazırlandığını ve yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra başvuruların sırasıyla alınacağını hatırlatan Yılmaz, şunları kaydetti:“Sektörden habersiz önlisans verilemeyeceğini dahi anlamıyorlar. Sadece internet sitemize baksalar kimlere önlisans verildiğini görecekler ama niyetleri başka. Enerji sektörünün e’sini bilmeden, birilerinin önlerine getirdiği yalan yanlış bilgiler ile sözde gazetecilik yapıyorlar. Bu iftiracılardan birinin profesör ünvanı var ve bir üniversitede ders veriyor. Gerçekten çok yazık. Ama biz maksatlarını da, kimin hangi menfaat gruplarına zamanında maşalık yaptığını da çok iyi biliyoruz. Kendimize de yaptığımız işe de güvenimiz tam.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.