Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası’ndan elde edilen üretimle 3 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacının karşılandığını açıkladı.
Bakan Bayraktar, Milli Türk Talebe Birliği tarafından düzenlenen iftar programına katılarak gençlere Türkiye’nin enerji vizyonunu anlattı. Bayraktar, 2028 yılında bugünkü üretimin 5 katına çıkılarak Türkiye’deki konutların doğal gaz ihtiyacının tamamen yerli kaynaklardan karşılanacağını söyledi.
Bakan Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin genç nüfusu, büyüyen ekonomisi ve şehirleşmesiyle birlikte enerji talebinin arttığını belirterek, son 23 yılda petrol ve doğal gaz talebinin 3 katına çıktığını söyledi. 2016’da başlatılan Milli Enerji ve Maden Politikası’yla enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı hedeflediklerini vurgulayan Bayraktar, “Enerjideki bağımsızlık, bizim için bir milli güvenlik meselesidir” dedi.
Bakan Alparslan Bayraktar, petrol ve doğal gaz aramacılığında artık yabancı ortaklıklardan vazgeçtiklerini belirterek, Türkiye’nin dünyanın en modern sismik ve sondaj gemilerine sahip ülkelerden biri haline geldiğini söyledi. Bayraktar, su yüzeyinden 12 kilometre derinliğe kadar sondaj yapabilen 4 gemilerinin olduğunu ifade etti.
Bakan Alparslan Bayraktar, 21 Ağustos 2020’de Sakarya Gaz Sahası’nda Cumhuriyet tarihinin en büyük doğal gaz keşfinin yapıldığını hatırlatarak, 3 yıldan kısa sürede gazın karaya ulaştırıldığını ve 3 milyon hanenin ihtiyacının karşılandığını söyledi. Nisan ayında üretimin %25 artacağını belirten Bayraktar, 2028’de bugünkünün 5 katı gaz üretilerek konutlardaki doğal gazın tamamen yerli kaynakla karşılanacağını ifade etti.
Petrolün yüzde 92’sini ithal ettiklerini vurgulayan Bayraktar, “Adı terörle anılan Gabar’da şu anda hummalı bir çalışma var. Terörden dolayı adeta girilemeyen dağlarda, 90’ın üzerinde kuyu faaliyet gösteriyor. Günde 80 bin varil petrol üretir hale geldik. Burada Türkiye’nin en kaliteli petrolünü üretiyoruz. Allah’ın izniyle 100 bin varilin de üzerine çıkacağız.” dedi.
Bayraktar, Türkiye’nin Somali’de, Libya’da, Irak’ta, Azerbaycan’da, Türkmenistan’da, Afrika’da doğal gaz ve maden arayan bir ülke haline geldiğine de değinerek “Nijer’de ilk altın madenimizden üretim yapacağız. 2026 yılında yaklaşık 3 buçuk ton altın üretmeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Manşet Haber
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.