Sıfır Atık Vakfı ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türk özel sektöründe sıfır atık ve döngüsel ekonomi uygulamalarının yaygınlaştırılması ve Türkiye’nin bu alandaki deneyiminin uluslararası iş dünyasına taşınması amacıyla işbirliği protokolü imzaladı.
DEİK’in Sarıyer’deki merkezinde gerçekleştirilen törende konuşan Sıfır Atık Vakfı Başkanı Samed Ağırbaş, sıfır atığın yalnızca çevre politikası olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurguladı. Ağırbaş, “Sıfır atık yalnızca bir çevre politikası değil, üretim, yatırım, rekabetçilik ve ekonomik kalkınma meselesidir. Bu nedenle özel sektörün bu dönüşümün merkezinde yer alması gerekiyor.” dedi.
SIFIR ATIK VE DÖNGÜSEL EKONOMİ İÇİN PROTOKOL
İki kurum arasında imzalanan protokolle sıfır atık ve döngüsel ekonomi çalışmalarının DEİK İş Konseyleri ve üye kuruluşlar nezdinde geliştirilmesi hedefleniyor.
İşbirliği kapsamında eğitim ve farkındalık faaliyetlerinin yürütülmesi, uluslararası ticaret heyetleri ve iş forumlarında sürdürülebilirlik gündeminin güçlendirilmesi amaçlanıyor.
AĞIRBAŞ: ÖZEL SEKTÖR DÖNÜŞÜMÜN MERKEZİNDE OLMALI
Samed Ağırbaş, özel sektörün dahil olmadığı çalışmaların sürdürülebilirliği ve kalıcılığının tartışmalı hale gelebileceğini söyledi.
Sıfır Atık Hareketi’ni Türkiye ve Türk sanayisinin geleceği açısından önemli gördüklerini belirten Ağırbaş, Avrupa’daki sınırda karbon düzenlemeleri ve yeşil enerji kurallarının kaynak verimliliği ile döngüsel ekonomi yatırımlarının önemini artırdığını ifade etti.
100 MİLYAR LİRALIK FİNANSMAN PAKETİ HEDEFİ
Ağırbaş, sıfır atık ve döngüsel ekonomi yatırımları için finansman çalışmalarına da değindi.
Daha önce 10 milyar liralık bir finansman paketinin açıklandığını belirten Ağırbaş, yeni hedefe ilişkin ise, “Şu an itibarıyla 100 milyarlık bir finansman paketi öngörüyoruz. İnşallah o paketle beraber Türkiye'deki sıfır atık ve döngüsel ekonomiyle alakalı yatırımlar hızlanacak.” ifadelerini kullandı.
Söz konusu finansmanın KOBİ’ler ve şirketlerin kaynak verimliliği ile sürdürülebilir üretim yatırımlarının büyütülmesine katkı sağlaması hedefleniyor.
COP31 SÜRECİNDE DEİK İLE ÇALIŞILACAK
Ağırbaş, COP31’in yüksek düzeyli iklim şampiyonu olarak görevlendirilmesinin ardından DEİK ile çalışma kararı aldıklarını söyledi.
COP31 kapsamında iş dünyasına yönelik çalışmaların yürütülmesi ve temsil edilmesi konusunda DEİK’in görevlendirildiğini belirten Ağırbaş, DEİK Başkanı Nail Olpak liderliğinde çeşitli toplantılar gerçekleştirileceğini ifade etti.
Ağırbaş, COP31’de iklim gündeminin yalnızca taahhütler üzerinden değil, yatırım, teknoloji, finansman ve sahadaki uygulamalar üzerinden ele alınacağını söyledi.
192 ÜLKENİN KATILIMI HEDEFLENİYOR
Samed Ağırbaş, gelecek yıl düzenlenecek Sıfır Atık Forumu’na 192 ülkenin katılımını hedeflediklerini açıkladı.
Dünya Bankası, Dünya Ekonomik Forumu, üniversiteler ve DEİK’in de aralarında bulunduğu geniş bir paydaş ağıyla çalışıldığını belirten Ağırbaş, “İnşallah 2027 yılında DEİK'in liderliğinde daha güçlü bir forum inşa edeceğiz.” dedi.
OLPAK: İKLİM DİPLOMASİSİ TİCARİ FAALİYETLERİMİZİN PARÇASI
DEİK Başkanı Nail Olpak da sürdürülebilirlik, yeşil dönüşüm ve döngüsel ekonomi konularının iş dünyasının temel gündemlerinden biri haline geldiğini söyledi.
Yeşil ekonomi, döngüsel ekonomi ve yeşil finansman başlıklarının küresel ticaretin yeniden şekillendiği süreçte önem kazandığını ifade eden Olpak, “Biz de DEİK olarak iklim diplomasisini ticari faaliyetlerimizin ana unsurlarından biri olarak görüyoruz.” dedi.
“İŞBİRLİĞİMİZİ DAHA İLERİ BİR SEVİYEYE ÇIKARACAĞIZ”
Olpak, DEİK’in iş dünyası ile kamu arasındaki arayüz görevini sürdüreceğini belirterek, imzalanan protokolle mevcut işbirliğinin genişletileceğini söyledi.
Olpak, “Protokolle mevcut işbirliğimizi daha ileri bir seviyeye çıkararak başta döngüsel ekonomi ve sıfır atık yaklaşımı olmak üzere sürdürülebilirlik alanında birlikte güzel bir koordinasyon oluşturacağız.” ifadelerini kullandı.
KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇAĞRISI DA YAPTI
Samed Ağırbaş, törendeki konuşmasında İstanbul Maltepe’de kısmen çöken binaya da değindi.
Türkiye’nin 81 ilinde kentsel dönüşüm süreçlerinin hızla tamamlanması gerektiğini belirten Ağırbaş, vatandaşlara devlet tarafından sunulan imkanlardan yararlanarak binalarını dönüştürmeleri çağrısında bulundu.