Küresel böcek biyoçeşitliliği, habitat kaybı, pestisitler ve iklim değişikliği gibi faktörler nedeniyle azalmaya devam ediyor. Ancak, yenilenebilir enerji projelerinde akıllı arazi kullanımıyla habitatların yeniden canlandırılması, bu düşüşün etkilerini tersine çevirebilecek bir çözüm olarak görülüyor.
Minnesota eyaletinde beş yıl süren çalışmada, bitki örtüsünün yapısı ve böcek topluluklarının bu yeni yaşam alanlarına tepkisi incelendi. Araştırma kapsamında, bozulmuş araziler üzerine kurulan güneş enerjisi tesisleri, yerel otlar ve çiçekli bitkilerle restore edildi. Çalışmanın sonunda, böcek popülasyonlarında ve biyolojik çeşitlilikte kayda değer bir artış gözlemlendi. Bal arıları, kelebekler, güveler ve tarımsal açıdan faydalı diğer böceklerin çeşitliliği ile sayılarının önemli ölçüde arttığı raporlandı. Örneğin, yerli arı popülasyonu 20 kat artarken, toplam böcek bolluğu üç katına çıktı.
Güneş enerjisi, karbonsuzlaştırma hedeflerine katkı sağlamakla kalmayıp, tarım alanlarının üretkenliğini artırarak ekolojik ve ekonomik faydalar sunuyor. Araştırmalar, güneş enerjisi çiftliklerindeki böcek polinatörlerinin çevredeki tarım alanlarına fayda sağladığını ve tozlaşmayı artırdığını gösterdi. Argonne Ulusal Laboratuvarı’ndan çevre bilimci Lee Walston, habitat dostu güneş enerjisinin böcek popülasyonlarını koruyarak tarımda tozlaşma hizmetlerini iyileştirdiğini belirtti. Bu araştırma, biyolojik çeşitliliği destekleyerek doğal alan kayıplarını telafi edebileceğini ve arazi kullanım çatışmalarını azaltabileceğini ortaya koydu.
GÜNDEM
20 Ocak 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.