Küresel enerji talebi, geçen yıl elektrik tüketimindeki artışla %2,2 oranında büyüyerek son 10 yılın ortalamasının üzerine çıktı. Artan enerji ihtiyacının büyük bölümü yenilenebilir kaynaklar ve doğal gazla karşılandı.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), ilk kez yayımladığı “Küresel Enerji Değerlendirmesi” raporunda, 2024 yılına ait enerji talebi, arzı, yeni enerji teknolojilerinin yaygınlaşması ve enerji kaynaklı karbon emisyonlarına ilişkin güncel verileri paylaştı.
IEA raporuna göre, küresel enerji talebi 2024’te %2,2 artarak son 10 yılın ortalaması olan %1,3’ün üzerinde gerçekleşti. Bu artış, küresel ekonomik büyüme oranı olan %3,2’nin ise altında kaldı.
Çin’de talep yavaşlasa da, gelişmekte olan ülkeler 2023’teki küresel enerji talep artışının %80’ini oluşturdu. Gelişmiş ekonomilerde ise enerji talebi uzun süren düşüşün ardından yaklaşık %1 artış gösterdi.
2024’te küresel enerji talebindeki artışa en büyük katkıyı elektrik sektörü sağladı. Elektrik tüketimi %4,3 artarak son 10 yıl ortalamasının neredeyse iki katına ulaştı.
2023’te küresel elektrik tüketimindeki artış; sıcak hava dalgalarına bağlı soğutma ihtiyacı, sanayi tüketimindeki yükseliş, ulaşımda elektrifikasyon ve yapay zeka ile veri merkezlerinin büyümesinden kaynaklandı.
2023’te elektrik talebindeki hızlı artışın büyük bölümü yenilenebilir ve nükleer enerjiyle karşılandı. Yenilenebilir enerji kapasitesi 700 GW artarak üst üste 22. kez rekor kırdı. Bu iki kaynak, küresel elektrik üretiminin %80’ini sağladı ve toplamda ilk kez %40 paya ulaştı. Doğal gaz talebi 115 milyar metreküp artışla öne çıkarken, petrol talebi %0,8 artışla yavaşladı ve toplam enerji talebindeki payı ilk kez %30’un altına düştü. Kömür talebi ise %1 arttı; artışın büyük kısmı Çin ve Hindistan’dan kaynaklandı.
Rapora göre, temiz enerji teknolojilerinin hızla yayılması, küresel enerji sektöründen kaynaklanan karbondioksit emisyonlarındaki yıllık artışı sınırladı.
Kaynak: Manşet Haber
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.