DOLAR 37,9273 0.28%
EURO 41,2927 -0.5%
ALTIN 3.685,07-0,53
BITCOIN 32613971.94261%
İstanbul

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Enerji Haber
IEA raporu: nükleer enerji için küresel harita değişiyor

IEA raporu: nükleer enerji için küresel harita değişiyor

16 Ocak 2025 13:57
IEA raporu: nükleer enerji için küresel harita değişiyor
0

BEĞENDİM

Nükleer Enerji, Elektrik Talebindeki Artışa Çözüm Sunuyor

Gün geçtikçe artan elektrik talebinin karşılanmasında nükleer enerjinin önemli bir rol oynayacağı belirtiliyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) “Nükleer Enerji için Yeni Bir Döneme Giden Yol” başlıklı raporda, küresel nükleer enerji üretiminin mevcut durumunu değerlendirirken, yeni üretim planları, üretim ve tedarik zincirlerinin sürdürülebilirliği konusunda önerilerde bulundu.

Raporda, küresel elektrik talebindeki artış nedeniyle temiz ve güvenli enerji kaynaklarına olan ihtiyacın arttığı ve bu durumun nükleer enerji için yeni bir dönemin başlangıcı olabileceği vurgulandı. Hidroelektrikten sonra dünyanın en büyük ikinci düşük emisyonlu elektrik kaynağı olan nükleer enerji, şu anda küresel elektrik arzının yaklaşık %10’unu karşılıyor. Bu yıl yaklaşık 420 nükleer reaktörden sağlanan elektrik üretiminin tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması bekleniyor. Bu artış, Japonya’da yeniden üretime geçilmesi, Fransa’daki bakım çalışmalarının tamamlanması ve Çin, Hindistan, Güney Kore ile Avrupa’da yeni reaktörlerin devreye alınmasıyla sağlanacak.

Küresel Nükleer Enerji Haritası Değişiyor

Elektrikli araçlar, sanayi, veri merkezleri ve iklimlendirme sistemleri gibi alanlarda artan enerji ihtiyacını karşılamak için yeni enerji üretimine ihtiyaç duyuluyor. Rapora göre, mevcut nükleer enerji kapasitesinin büyük bir kısmı gelişmiş ekonomilerde bulunmasına rağmen, küresel nükleer enerji haritası değişiyor. Yeni projelerin çoğu Çin ve Rusya tasarımı olarak öne çıkarken, 2017’den bu yana inşasına başlanan 52 reaktörün 25’i Çin, 23’ü ise Rusya tarafından inşa edildi.

Küçük Modüler Reaktörlere Artan İlgi

Raporda, gelişmiş nükleer enerji teknolojilerinin yeni projelere ivme kazandırdığı vurgulandı. Daha küçük ve hızlı inşa edilebilen küçük modüler reaktörler (SMR), hem özel sektörün ilgisini artırıyor hem de daha geniş bir kullanım potansiyeli sunuyor. Doğru dağıtımla, bu teknolojinin 2040’a kadar 80 gigavat kapasiteye ulaşması öngörülüyor. Ancak SMR’lerin yaygınlaşması, maliyetlerin diğer temiz enerji projeleriyle rekabet edebilmesine bağlı.

Nükleerde Yatırım İhtiyacı

Nükleer enerjide yeni bir dönemin başlangıcı için 2030’a kadar yıllık 120 milyar dolarlık yatırım gerektiği belirtiliyor. Bu rakam, mevcut yatırımların iki katına çıkacağını gösteriyor. Kamu finansmanının yanı sıra özel sektör yatırımlarının da sektöre dahil edilmesi, bu büyümenin sürdürülebilirliğinde kritik önem taşıyor.

IEA Başkanı Fatih Birol, raporla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Nükleer enerji, bu yıl rekor düzeyde elektrik üretecek. Şu anda 70 gigavatın üzerinde yeni nükleer enerji kapasitesi inşa ediliyor. 40’tan fazla ülke enerji sektörlerindeki nükleer rolü artırmayı planlıyor. Özellikle küçük modüler reaktörler büyük bir potansiyel sunuyor. Ancak projelerin zamanında ve bütçe dahilinde tamamlanabilmesi, bilgi ve tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesi gibi zorluklar aşılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Tedarik Zincirlerinde Çeşitlilik İhtiyacı

Birol, nükleer enerji sektöründe uranyum zenginleştirme kapasitesinin büyük bir bölümünün Rusya, Çin, ABD ve Fransa gibi dört ülkede yoğunlaştığını belirtti. Rusya’nın, küresel kapasitenin %40’ını oluşturduğuna dikkat çeken Birol, tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesinin önemini vurguladı. Bu durumun, nükleer enerjinin sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından kritik olduğu ifade edildi.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.