Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, Türkiye’nin jeotermal enerji potansiyelini daha etkin kullanabilmek için bir enerji fonu oluşturulmasını önermektedir.
Bu fon, jeotermal yatırımları teşvik etmek ve arama aşamasındaki finansal riskleri azaltmak amacıyla İzlanda modelinden esinlenerek kurulabilir. Yatırımcıların arama aşamasındaki risklerini minimize ederek sektördeki büyümeyi hızlandırabilir. Bu kapsamda, yatırımcılardan tahsil edilen idare payının belirli bir yüzdesinin enerji fonuna aktarılması önerilmektedir. Eğer bu model hayata geçirilirse, 2024 yılı itibariyle fonun başlangıç miktarı 275 milyon TL’ye ulaşabilir ve çeşitli teşvik mekanizmaları devreye alınabilir.
Şentürk, İzlanda modelinden esinlenerek Türkiye’de de bir enerji fonu oluşturulması gerektiğini düşündüklerini belirtti. Bu fonun jeotermal yatırımları teşvik etmek ve başarısız arama risklerini minimize etmek için kullanılabileceğini kaydeden Şentürk, “Yatırımcıların arama aşamasındaki finansal risklerini azaltarak sektördeki büyümeyi hızlandırabilir. Bu kapsamda, yatırımcılardan tahsil edilen idare payının belirli bir yüzdesinin enerji fonuna aktarılması önerilmektedir. Eğer bu model hayata geçirilirse, 2024 yılı itibariyle fonun başlangıç miktarı 275 milyon TL’ye ulaşabilir ve çeşitli teşvik mekanizmaları devreye alınabilir” ifadelerini kullandı.
Şentürk, jeotermal enerji yatırımlarının Türkiye’nin enerji arz güvenliğine önemli katkı sağladığını vurgulamaktadır. Türkiye’nin jeotermal enerji kurulu gücü 2023 yılında 1.726 megavata ulaşmış ve bu santraller, toplam 11.000 GWh elektrik üreterek ülkenin toplam enerji üretiminin %4’ünü sağlamıştır. Jeotermal enerji sayesinde 500 milyon dolarlık doğalgaz ithalatı da engellenmiştir.
Kaynak: Manşet Haber
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.