Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün (WRI) araştırmasına göre, küresel sıcaklık 3 derece artarsa, İstanbul’un soğutma ihtiyacı %44 yükselebilir.
Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün (WRI) araştırmasına göre, küresel sıcaklık 3 derece artarsa, İstanbul’un soğutma ihtiyacı %44 yükselebilir. Çalışma, 996 şehirde sıcak hava dalgalarının süresi ve sıklığını inceleyerek iklim değişikliğinin kent yaşamına etkisini değerlendiriyor.
İstanbul’da sıcak hava dalgalarının süresi, küresel sıcaklık 1,5 derece artarsa 18 gün, 3 derece artarsa 33 gün uzayabilir. Ayrıca, 29 dereceyi aşan gün sayısının %40 artarak 84’e çıkması bekleniyor, bu da kentin enerji tüketiminde önemli bir artışa yol açabilir.
İstanbul’un artan soğutma ihtiyacını karşılamak için yenilenebilir enerji çözümleri önemli bir rol oynayabilir. Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre, güneş enerjili soğutma sistemleri ve enerji verimli binalar, elektrik tüketimini azaltarak şehirleri iklim değişikliğine karşı daha dayanıklı hale getirebilir.
Türkiye’de yenilenebilir enerjiyle çalışan soğutma sistemlerinin yaygınlaştırılması, karbon emisyonlarını azaltırken enerji maliyetlerini de düşürebilir. Avrupa Yenilenebilir Enerji Konseyi’ne (EREC) göre, 2050 yılına kadar binalardaki enerji tüketiminin büyük ölçüde yenilenebilir kaynaklardan karşılanması bekleniyor. İstanbul gibi büyük şehirlerde bu dönüşümün hızlandırılması öneriliyor.
Uzmanlar, yeşil çatı, gölgelendirme ve enerji verimli yapıların yaygınlaştırılmasını önerirken, güneş panelleriyle entegre soğutma sistemlerinin şehirlerin enerji altyapısını sürdürülebilir hale getirebileceğini vurguluyor. İklim krizine uyum için Türkiye’de yenilenebilir enerji yatırımlarının hızlandırılması gerektiği belirtiliyor.
Kaynak: Manşet Haber
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.