Yap-işlet devret modeli ile Malatya’da kurulan santral, 40 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasitede. 5 farklı yöntemle (yakma, termal gazlaştırma, biyogaz, çöp gaz ve atık ısı) enerji elde eden dünyadaki ilk tesis olan MİM Enerji Santrali, 18 MW güce sahip olacak.
Dünyada yaklaşık 100 yıldır şehir çöpünün yakılarak enerji üretilmesi formülü kullanılsa da Malatya’daki bu tesis ülkemiz için bir ilk olma özelliği taşıyor. Şirketin CEO’su Hacı Ahmet İlhan, santralde kullanılan termal gazlaştırma yöntemi hakkında şunları söyledi:
“Şehir atıkları içerisinde kısmen, atmosfere zararlı madde salınımına sebebiyet verecek materyaller bulunabilmektedir. Bu materyaller için, en çevreci bertaraf yöntemi, termal gazlaştırma yöntemidir. Katı maddeler içerisinde bulunan hidrokarbon moleküleri, yüksek ısıda çalışan reaktörlerde gaz fazına (syngas) geçer. Syngas’ın yakılması ile açığa çıkan termik enerji ile yüksek basınçlı buhar üretilip, buhar türbini marifeti ile elektrik üretilir. Hidrokarbon moleküllerinden arındırılmış katı maddeler, (çar) başta yol ve asfalt için nitelikli dolgu malzemesi olmak üzere farklı alanlarda değerlendirilecektir.”
GÜNDEM
14 Ocak 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.