Pomega Enerji Depolama Teknolojileri Genel Müdürü Osman Şahin Köşker: “Çin’e alternatif bir tedarik zinciri oluşturmayı şu an hem Amerika hem Avrupa canı gönülden istiyor”
Pomega Enerji Depolama Teknolojileri Genel Müdürü Osman Şahin Köşker, 2025’in ilk çeyreğinde yıllık 3 gigavatsaat enerji depolama üretimi hedeflediklerini ve toplamda 300 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını açıkladı. Köşker, Türkiye’nin ilk ve tek prizmatik lityum-demir fosfat pil hücresi fabrikasının, Çin’den İtalya’ya kadar olan coğrafyada enerji depolama sistemleri üretiminde tek tesis olduğunu belirtti.
Köşker, Ankara’nın Polatlı ilçesindeki tesiste üç farklı sektör için üretim yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:
‘Ürün portföyümüz üç ana gruba ayrılıyor. Bu grupta, bir evin tüm elektrik ihtiyacını karşılayabilecek şekilde tasarlanmış konut tipi depolama çözümlerimiz var. Karavanlara, teknelere ve forkliftlere yönelik taşınabilir batarya ürünlerimiz de bu gruba dahil. İkinci grup ise sanayi tesislerine yönelik çözümler. Bu ürün gamında, iç mekanlarda kullanılabilecek enerji depolama sistemleri, telekom sektörüne özel kule ve GSM operatörleri için ürettiğimiz dış ortam koşullarına dayanıklı batarya paketlerimiz, 400 kilovatsaate kadar kapasiteye sahip tek kabinli enerji depolama sistemlerimiz yer alıyor. Üçüncü grupta şebeke ölçeğinde enerji depolama yatırımları için tasarlanmış konteyner tip ürünler. Bu ürünler, rüzgar ve güneş santralleri gibi yenilenebilir enerji projeleri ya da bağımsız enerji depolama projelerinde kullanılıyor.’
Pomega Enerji, 2025’te 40 Bin Adet Enerji Depolama Üretmeyi Hedefliyor
Köşker, tesiste Güney Kore ve Çin teknolojilerinin ağırlıklı olarak kullanıldığını ancak kendi AR-GE ekiplerini de oluşturduklarını belirtti. Üretim sürecine ilişkin bilgi veren Köşker, pil hücrelerinin birleşerek modül, modüllerin birleşmesiyle enerji depolama sistemlerinin oluşturulduğunu ve bu sistemlerin birçok sektörde güvenilir bir avantaj sağladığını ifade etti. Geçen yıl devreye giren 500 megavatsaatlik enerji depolama sistemlerinin üretimini, 2025’in ilk çeyreğinde yıllık 3 gigavatsaate çıkarma hedeflerini vurgulayan Köşker, toplamda 300 milyon dolarlık yatırımla bu hedefe ulaşacaklarını belirtti.
“Türkiye’de Batarya Endüstrisi Oluşturulabilir”
Yenilenebilir enerjinin yaygınlaşmasıyla şebekelerde dengesizlikler oluştuğunu anlatan Köşker, bu sorunu engellemek için en uygun çözümün enerji depolama olduğunu dile getirdi. Depolama projelerindeki en büyük sorunun finansman olanakları olduğunu kaydeden Köşker, bankaların bu teknolojilere leasing gibi finansal kiralama olanakları sağlamasının çözüm olabileceğini belirtti.
Köşker, Çin’in batarya sistemleri konusunda lider olduğunu ancak birçok ülkenin tedarik zincirini kendilerine yakın coğrafyalara taşımak istediğini vurguladı. Türkiye’nin coğrafi yakınlığını göz önünde bulunduran Köşker, Türkiye’nin batarya üretim merkezi olabileceğine işaret etti ve Türkiye’nin ABD ve Avrupa ile güçlü ticaret ilişkileri nedeniyle bu bölgeler için büyük avantajlar sunduğunu söyledi.
GÜNDEM
20 Ocak 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.