DOLAR 39,1011 0.04%
EURO 44,4609 0.52%
ALTIN 4.202,411,95
BITCOIN 4198511-2.83474%
İstanbul
21°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Enerji Haber
Rüzgâr enerjisi için AB’ye fon çağrısı

Rüzgâr enerjisi için AB’ye fon çağrısı

22 Nisan 2025 11:02
Rüzgâr enerjisi için AB’ye fon çağrısı
0

BEĞENDİM

Avrupa Rüzgar Enerjisi Teknoloji ve İnovasyon Platformu (ETIPWind), Avrupa Birliği’ne küresel rekabet gücünü koruyabilmesi ve teknoloji egemenliğini sürdürebilmesi için rüzgâr enerjisine özel yeni bir fon kurulması çağrısında bulundu.

Kopenhag’daki WindEurope Yıllık Etkinliği’nde sunulan yeni rapor, Avrupa’nın rüzgâr enerjisi Ar-Ge politikaları için stratejik bir yol haritası ortaya koyuyor.

İKLİM HEDEFLERİ

“İnovasyondan Endüstriyel Rekabet Gücüne” raporunda, AB’nin mevcut Ar-Ge yaklaşımının yetersiz olduğu vurgulandı. Rüzgâr enerjisi sektörü, iklim hedefleri ve enerji güvenliği için güçlü bir Ar-Ge altyapısı gerektiğini belirterek, 2028-2034 bütçesinde yıllık 600 milyon avroluk “Avrupa Rüzgâr Araştırma ve Rekabet Fonu” kurulmasını önerdi. Ayrıca bürokratik engellerin azaltılması çağrısı yapıldı.

TEMEL SORUNLAR

Raporda, AB’nin rüzgâr enerjisi Ar-Ge politikalarında beş temel sorun öne çıkıyor: Yetersiz Ar-Ge harcamaları, parçalı finansman yapısı, stratejik odak eksikliği, aşırı bürokrasi ve zayıf finansal ekosistem.

SANAYİ STRATEJİSİ

ETIPWind Başkanı Adrian Timbus, rüzgâr enerjisinin Avrupa’nın enerji güvenliği ve sanayi rekabetçiliği için kritik olduğunu vurgulayarak, siyasi irade ile sektör ihtiyaçları arasında uyum sağlandığını ve bu ivmenin korunarak rüzgârın sanayi stratejisinde öncelik haline getirilmesi gerektiğini belirtti.

 

Kaynak: Manşet Haber

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.