Küresel Rüzgâr Enerjisi Konseyi (GWEC) ve Küresel Rüzgâr Örgütü (GWO) tarafından yayımlanan Küresel Rüzgâr İşgücü Görünümü’ne göre, küresel rüzgâr enerjisi hedeflerini karşılamak ve net sıfır emisyon yolunda ilerlemek için 2028 yılına kadar 532 bin yeni rüzgâr teknisyenine ihtiyaç duyulacak.
Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC) ve Küresel Rüzgar Örgütü (GWO), rüzgâr enerjisi sektörünün geleceğine ışık tutan yeni raporları Küresel Rüzgar İşgücü Görünümü’nü yayımladı. Rapora göre, küresel rüzgâr enerjisi hedeflerini karşılamak ve net sıfır emisyon yolunda ilerlemek için 2028 yılına kadar 532 bin yeni rüzgâr teknisyenine ihtiyaç duyulacak. Bu teknisyenlerin yüzde 40’ının sektöre yeni katılanlar olması gerekecek.
Raporda, artan talebi karşılayabilmek için hükümetlerin mesleki eğitime yatırım yapmasının ve uluslararası eğitim standartlarını desteklemesinin önemi vurgulandı. Bu adımlar, fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye adil bir geçişi kolaylaştırırken, sosyo-ekonomik fırsatlar yaratacak ve sektörde güvenli, istikrarlı bir büyüme sağlayacak.
Raporda, rüzgâr enerjisi sektöründeki iş gücü eksikliğini gidermek için politika yapıcılara önerilen dokuz stratejik adım şöyle sıralanıyor:
GWEC CEO’su Ben Backwell, rüzgâr enerjisi sektörünün büyümesinin doğru eğitim ve donanıma sahip iş gücüyle mümkün olacağını vurgulayarak, “Net sıfır ve yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşmak için hükümetlerin ve endüstrinin birlikte çalışması şart. Raporda sunulan dokuz adım, projelerin hayata geçirilmesi için önemli bir yol haritası sunuyor.” dedi.
GWO CEO’su Jakob Lau Holst ise, sürdürülebilir enerji geçişinde insan faktörünün önemine dikkat çekerek,
“Hedeflere ulaşmak için yetenekli bir iş gücü oluşturmak esastır. Hükümetler, mesleki eğitime yatırım yaparak ve uluslararası eğitim standartlarını destekleyerek rüzgâr enerjisi altyapısını inşa etmeye yardımcı olabilir.” açıklamasını yaptı.
Beam CEO’su Brian Allen da teknolojik ilerlemenin yanı sıra iş gücü dönüşümünün önemini vurguladı ve “Yenilenebilir enerjiye geçiş, yalnızca teknolojiye değil, yetenekli iş gücü oluşturmaya bağlı. Yapay zekâ ve inovasyonun birleşmesi, bu dönüşümde kritik rol oynayacak.” diye konuştu.
Raporda, rüzgâr enerjisi iş gücü ihtiyaçları açısından öne çıkan on ülke inceleniyor: Avustralya, Brezilya, Çin, Almanya, Hindistan, Filipinler, Kore Cumhuriyeti, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve ABD. Bu ülkelerdeki eğitim ihtiyacı, 2028’e kadar sektörde çalışacak teknisyenlerin yüzde 73’ünü oluşturacak.
GÜNDEM
14 Ocak 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.