Yeni araştırmalara göre, dağ sıralarında büyük miktarda doğal hidrojen gazı rezervi bulunabilir. Bilim insanları, bu keşfin temiz enerji alanında devrim niteliğinde olabileceğini söylüyor.
Almanya’daki GFZ Helmholtz Jeobilimleri Merkezi’nden bilim insanlarının da dahil olduğu uluslararası ekip, saha gözlemleri ve bilgisayar modelleriyle kıtasal hareketler, dağ oluşumu ve hidrojen üretimini simüle etti. Araştırmaya göre doğal hidrojen rezervleri, mantonun suyla etkileşime girdiği “serpantinizasyon” süreciyle oluşuyor.
Araştırmaya göre, serpantinizasyon süreci kıtaların çarpışmasıyla mantonun yukarı itilmesi sonucu gerçekleşiyor. Bu süreç, kıtaların çarpıştığı dağ kuşaklarında, ayrıldığı bölgelere göre 20 kat daha sık görülüyor.
Araştırma lideri Sascha Brune, çalışmanın doğal hidrojen oluşumunu anlamada önemli bir adım olduğunu belirtti. Dağlardaki hidrojen rezervlerinin, okyanus tabanına kıyasla daha erişilebilir olabileceği düşünülüyor. Avrupa Alpleri, Pireneler ve Balkanlar’da hidrojen arama çalışmaları başlatılacak.
Araştırma kesin küresel tahmin sunmasa da, Doğu Pireneler’deki incelemeler, bölgedeki hidrojen rezervlerinin yarım milyon kişinin yıllık enerji ihtiyacını karşılayabileceğini ortaya koydu. Bilim insanları, hidrojenin sürdürülebilir şekilde çıkarılması ve kullanılması için daha fazla araştırma gerektiğini vurgulasa da, bu keşfin temiz enerji alanında önemli bir adım olabileceğini ifade ediyor.
Kaynak: Manşet Haber
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.