Ember’in “Türkiye Elektrik Görünümü 2025” raporuna göre, 2024’te rüzgar ve güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payı %18’e ulaştı.
Ember Türkiye Bölge Lideri Ufuk Alparslan, bu artışı Türkiye için bir dönüm noktası olarak değerlendirerek, “Artık elektrik üretiminde yerli kaynakların itici gücü rüzgar ve güneş” dedi. Ancak bu artışın, artan elektrik talebini karşılamada henüz yetersiz kaldığını vurguladı.
Ember’in bu yıl dördüncüsünü yayınladığı “Türkiye Elektrik Görünümü” raporu, rüzgar ve güneş enerjisinin Türkiye’nin enerji dönüşümündeki kilit rolüne dikkat çekiyor. Rapora göre, 2024’te bu iki kaynağın elektrik üretimindeki payı %18’e ulaştı.Rapora göre, 2024’te güneş enerjisinden elektrik üretimi bir önceki yıla göre %39 artarak 7,3 teravatsaat (TWh) büyüme kaydetti.
Türkiye’de güneş enerjisine büyük bir yerli yatırım ilgisi olsa da, hayata geçmesi bazı engellere takılıyor. Şebekede yeterli bağlantı kapasitesi olmaması nedeniyle birçok başvuru reddediliyor. Yeni şebeke yatırımları yapılmazsa yakın zamanda durgunluk yaşanabilir. YEKA ihalelerinde %75 yerli panel şartı, sadece bir şirket tarafından karşılanabiliyor. İthal panellere uygulanan vergi de maliyetleri artırıyor. Rüzgar enerjisinde ise uzun süren izin süreçlerinin kısaltılması gerekiyor.
Kaynak: Manşet Haber
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.