Türkmenistan doğal gazının İran üzerinden swap yöntemiyle Türkiye’ye taşınması, Türkiye’nin enerji arz güvenliğini güçlendirip kaynak çeşitliliğini artırarak önemli bir dönüm noktası oluşturuyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye ile Türkmenistan arasında tarihi bir doğal gaz tedarik anlaşmasının imzalandığını ve Türkmen gazının akışının 1 Mart’tan itibaren başlayacağını açıklamıştı.
Türkiye ile Türkmenistan arasındaki işbirliği kapsamında, yıl sonuna kadar 1,3 milyar metreküp Türkmen gazının Türkiye’ye sevk edilmesi planlanıyor. Uzmanlar, swap yöntemiyle gerçekleştirilecek tedarik sürecinin, Türkiye’nin uzun vadeli enerji arz stratejisine önemli katkı sağlayacağını belirtiyor.
Washington merkezli Orta Doğu Enstitüsü Enerji Uzmanı Rauf Mammadov: Bu yöntem, Türkiye’nin enerji arz güvenliğini güçlendirirken, Rus gazına bağımlılığı azaltarak maliyet açısından rekabetçi bir tedarik imkanı sağlıyor. Türkmen gazı, Türkiye’nin artan enerji ihtiyacını karşılamada önemli bir alternatif sunuyor.
Caspian Barrel Petrol Araştırmaları Merkezi Başkanı İlham Şaban, Türkmen gazının mevcut boru hattı üzerinden altyapı maliyeti olmadan aktarılmasının önemli bir avantaj sunduğunu belirterek, bu gelişmenin Türkiye’nin enerji arz güvenliğini sağlamlaştırmakla kalmayıp, küresel enerji krizinde atılan stratejik adımları da gösteren bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.
İlham Şaban, Türkiye’nin farklı ülkelerden gelen gazı kendi altyapısında toplayarak Avrupa’ya sunmayı hedeflediğini belirtti. Türkiye, halihazırda 4 ülkeden boru hattıyla gaz tedarik ederken, LNG terminalleri aracılığıyla deniz yoluyla da gaz ithal edebiliyor, bu da Türkiye’yi Avrupa için stratejik bir tedarik noktası yapıyor.
Kaynak: Manşet Haber
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.