Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

130 milyon dolarlık elektrik hattı “Trump Liberty Line” oldu

Moldova ile Romanya arasında kurulacak 400 kV’luk Strășeni–Gutinaș elektrik hattı “Trump Liberty Line” adıyla yürütülecek. ABD projeye 130 milyon dolar finansman sağlayacak.

ELEKTRİK 07.10.2026 16:48 Sibel Eyüpoğlu Okuma Süresi: 2 dk
130 milyon dolarlık elektrik hattı “Trump Liberty Line” oldu
Paylaş:
N

Moldova ile Romanya arasında kurulması planlanan yeni 400 kV’luk elektrik iletim hattı, ABD’nin finansman desteğiyle hayata geçirilecek. Moldova Enerji Bakanlığı, Strășeni–Gutinaș hattı için “Trump Liberty Line” adının kullanıldığını ve proje için ABD hükümetinin 130 milyon dolarlık finansman taahhüdü bulunduğunu açıkladı. 

HAT MOLDOVA’YI ROMANYA’YA BAĞLAYACAK

Strășeni–Gutinaș 400 kV elektrik hattı, Moldova’nın elektrik sistemini Romanya üzerinden Avrupa elektrik ağına daha güçlü şekilde bağlamayı hedefliyor.

Moldova hükümetine göre proje, ülkenin enerji güvenliğini artırması, elektrik ithalat ve ihracat kapasitesini geliştirmesi ve Avrupa enerji piyasasıyla entegrasyonu güçlendirmesi açısından stratejik önem taşıyor. 

ABD’DEN 130 MİLYON DOLARLIK DESTEK

Projenin yaklaşık 130 milyon dolarlık finansmanının ABD hükümeti tarafından sağlanması planlanıyor.

Moldova Enerji Bakanlığı, hattın finansmanına ilişkin ABD’nin taahhüdünü doğrularken, projenin ülkenin enerji bağımlılığını azaltmaya ve elektrik arz güvenliğini güçlendirmeye katkı sağlayacağını belirtiyor. 

MOLDOVA’DA 70 KİLOMETRELİK HAT

Yeni hattın Moldova sınırları içindeki bölümünün yaklaşık 70 kilometre uzunluğunda olması planlanıyor.

Hat; Strășeni, Călărași, Nisporeni ve Hîncești bölgelerindeki 25 yerleşimden geçecek. Projenin tamamlanmasının ise 2032 yılına kadar sürmesi öngörülüyor. 

TOPLAM UZUNLUK YAKLAŞIK 190 KİLOMETRE

Moldova hükümetinin daha önce açıkladığı bilgilere göre Strășeni–Gutinaș hattının toplam uzunluğu yaklaşık 190 kilometre olacak.

Bunun yaklaşık 70 kilometresi Moldova’da, 120 kilometresi ise Romanya tarafında yer alacak. Hat tamamlandığında iki ülke arasındaki üçüncü 400 kV yüksek gerilim bağlantısı olacak. 

“TRUMP LIBERTY LINE” ÇALIŞMA GRUBU KURULDU

Moldova Enerji Bakanlığı, Moldelectrica, Black & Veatch ve ABD’nin Kişinev Büyükelçiliğinin proje için çalışma grubu oluşturduğunu duyurdu.

Bakanlığın 7 Ekim 2026 tarihli açıklamasında hat açık şekilde “Trump Liberty Line” adıyla anıldı. Aynı açıklamada projenin Moldova’nın elektrik arz güvenliği ve Avrupa elektrik sistemiyle entegrasyonu açısından stratejik bir yatırım olduğu vurgulandı.

STRĂȘENI TRAFO MERKEZİ DE MODERNİZE EDİLECEK

Proje yalnızca yeni iletim hattının kurulmasını kapsamıyor.

Strășeni’deki 330 kV elektrik merkezinin de modernize edilmesi ve genişletilmesi planlanıyor. Böylece yeni hattın Moldova elektrik iletim sistemine daha verimli şekilde entegre edilmesi hedefleniyor. 

 

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Kacır: Yeşil dönüşüm yatırımlarını hızlandıracağız
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kacır: Yeşil dönüşüm yatırımlarını hızlandıracağız
WhatsApp
İhbar Hattı