Almanya'da elektrik arz güvenliğini güçlendirmek amacıyla yeni santral yatırımlarına yönelik ilk devlet teşviki ihalesi sonuçlandı.
Federal Ağ Ajansı (Bundesnetzagentur), toplam kapasitesi yaklaşık 5 bin 160 megavat olan 11 teklifin kabul edildiğini açıkladı.
İhalede verilen sözleşmelerin 10'u, Alman enerji şirketi RWE ile Doğu Almanya merkezli linyit madenciliği şirketi LEAG'nin iştiraki Leipheim gaz santraline tahsis edildi.
ELEKTRİK SANTRALLERİNE 12 MİLYAR AVROLUK DESTEK
İlk ihalede başlangıçta 4 bin 500 megavatlık kapasite için teklif toplandı. Enerji şirketlerinden yaklaşık 12 bin megavatlık kapasiteyi kapsayan 41 teklif gelirken bunların yedisi resmî eksiklikler nedeniyle değerlendirme dışı bırakıldı.
Mevzuat gereği, ihale hacmini ilk aşan teklifin de değerlendirmeye alınmasıyla tahsis edilen kapasite yaklaşık 5 bin 160 megavata yükseldi.
Yoğun rekabet sonucunda megavat başına yıllık ortalama teşvik ödemesi 155 bin 296 avro olarak gerçekleşti. Bu tutar, izin verilen 244 bin avroluk üst sınırın altında kaldı.
Yıllık yaklaşık 800 milyon avro olması beklenen destek ödemelerinin, 15 yıllık sözleşme süresince toplam 12 milyar avroya ulaşacağı hesaplandı.
TEŞVİK MALİYETİ ELEKTRİK FATURALARINA YANSIYACAK
Yeni santrallere sağlanacak devlet desteğinin maliyeti, tüketicilerin elektrik faturalarına eklenecek bir fon aracılığıyla karşılanacak.
Ancak elektrik fiyatlarının çok yükseldiği dönemlerde santral işletmecilerinin gelirlerinin bir bölümünü geri ödemesi öngörülüyor. Bu uygulamayla tüketicilere yansıyacak net maliyetin azalabileceği değerlendiriliyor.
2031'DEN İTİBAREN DEVREYE GİRMESİ HEDEFLENİYOR
Yeni elektrik santrallerinin 2031 itibarıyla arz güvenliğine katkı sağlaması planlanıyor.
Santraller, özellikle rüzgâr ve güneş enerjisi üretiminin yetersiz kaldığı, güneş ışığının az ve rüzgârın düşük olduğu dönemlerde elektrik ihtiyacını karşılamak üzere kullanılacak.
İhaleyi kazanan işletmecilere, bu kapasiteyi sağlama taahhütleri karşılığında 15 yıl boyunca devlet desteği verilecek.
İHALEYİ GAZ SANTRALLERİ KAZANDI
Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı verilerine göre, ihaledeki sözleşmelerin tamamı gaz santrallerine verildi. Batarya depolama sistemleri ise rekabette geride kaldı.
Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Katherina Reiche, ihale sonuçlarını "büyük bir başarı" olarak değerlendirdi.
Reiche, "Bu adım, yenilenebilir enerjinin daha da yaygınlaşmasını ve kömürden çıkış sürecini güvence altına alıyor." ifadelerini kullandı. Bakan Reiche, teşvik fiyatlarının belirlenen üst sınırın altında kalmasının elektrik tüketicilerinin mali yükünü azaltmak açısından önem taşıdığını belirtti.
Federal Ağ Ajansı Başkanı Klaus Müller de ihale sonuçlarının uzun vadeli elektrik arz güvenliği açısından önemli bir ilk adım olduğunu ifade etti.
Müller, yeni santrallerin farklı bölgelere dağıtılmasının elektrik şebekesinin güvenliğine katkı sağlayacağını kaydetti.
EN BÜYÜK KAPASİTE KUZEY REN-VESTFALYA'YA
İhalede en yüksek kapasite tahsisi 2 bin 118 megavatla Kuzey Ren-Vestfalya eyaletine yapıldı.
Bu eyaleti bin 819 megavatla Brandenburg ve 910 megavatla Saksonya izledi. Bavyera ve Baden-Württemberg de yeni santral kapasitesi tahsis edilen diğer eyaletler arasında yer aldı.
YEŞİLLER PARTİSİ'NDEN TEKELLEŞME ELEŞTİRİSİ
Alman hükümetinin yeni elektrik santrali stratejisi, muhalefetteki Yeşiller Partisi'nin eleştirilerine neden oldu.
Yeşiller Federal Meclis Grubu'nun enerji politikası sözcüsü Michael Kellner, ihale sonuçlarının RWE ve LEAG gibi eski kömür şirketlerinin piyasadaki gücünü artıracağını savundu.
Kellner, "Tekeller, iş dünyası ve tüketiciler için her zaman pahalıya patlar. Kötü tasarlanmış ihale modeli ters tepti." değerlendirmesinde bulundu.
GAZ SANTRALLERİ İÇİN HİDROJEN ŞARTI
Hükümetin yeni santral stratejisine göre, ihaleye katılan tesislerin kurulu kapasitelerinin en az yüzde 80'ini kesintisiz biçimde en az 10 saat boyunca sağlayabilmesi gerekiyor.
Bu şart, batarya depolama sistemlerine kıyasla gaz santrallerini avantajlı hâle getirdi.
Yeni kurulacak gaz santrallerinin ilerleyen yıllarda hidrojen kullanımına dönüştürülebilir olması ve en geç 2046'dan itibaren tamamen iklim nötr çalışması da yasal zorunluluklar arasında bulunuyor.
YENİ İHALELERİN TAKVİMİ BELLİ OLDU
Almanya'da 4 bin 500 megavat kapasiteli ikinci ihalenin 10 Kasım'da duyurulması planlanıyor.
Mayıs 2027'de ise 10 saatlik kesintisiz üretim şartının uygulanmayacağı 2 bin megavatlık başka bir ihale düzenlenecek.
Avrupa Birliği Komisyonu, eylül ayında onayladığı destek mekanizmasının toplam maliyetinin 2045'e kadar 15,6 milyar ile 35,2 milyar avro arasında değişebileceğini tahmin ediyor.