Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Lisanssız elektrik üretiminde kurallar değişti

Resmî Gazete’de yayımlanan düzenleme ile lisanssız elektrik üretiminde mahsuplaşma, bağlantı ve üretim-tüketim dengesi yeniden belirlendi.

ELEKTRİK 02.04.2026 09:28 Beyza Kum 16 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Lisanssız elektrik üretiminde kurallar değişti
Paylaş:
N

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), lisanssız elektrik üretimine ilişkin önemli bir düzenlemeyi yürürlüğe aldı. Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle birlikte sistemde kapsamlı bir dönüşüme gidildi.

SAATLİK MAHSUPLAŞMA DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

Yeni düzenlemeyle birlikte lisanssız üretimde mahsuplaşma sistemi köklü şekilde değiştirildi. Önceki uygulamada aylık bazda yapılan üretim-tüketim dengesi, artık saatlik olarak hesaplanacak.

Bu değişiklikle birlikte sistemin daha hassas, şeffaf ve gerçek zamanlı izlenebilir hale getirilmesi amaçlanıyor.

ÜRETİM SINIRINA NET ÇERÇEVE GETİRİLDİ

Düzenleme kapsamında üretim miktarına da sınır getirildi. Buna göre bir üretim tesisinin yıllık üretimi, ilişkili tüketim tesisinin tüketiminin en fazla iki katı ile sınırlandırıldı.

Bu sınırın üzerindeki enerji için herhangi bir ödeme yapılmayacak. Söz konusu üretim, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında bedelsiz katkı olarak değerlendirilecek.

DEPOLAMA TESİSLERİNE İZİN, ANCAK GELİR YOK

Yeni yönetmelikle birlikte lisanssız üretim tesislerine entegre depolama üniteleri kurulmasının önü açıldı. Ancak depolama sistemlerinden şebekeye verilen fazla enerji için ödeme yapılmayacak.

Depolamadan gelen ve ihtiyaç fazlası olarak sisteme verilen enerji doğrudan YEKDEM’e bedelsiz katkı sayılacak.

KAÇAK KULLANIMA SERT YAPTIRIM

Yönetmelikte kaçak elektrik kullanımına yönelik yaptırımlar da netleştirildi. İlişkili tüketim tesisinde kaçak kullanım tespit edilmesi halinde, belirli bir süre boyunca üretilen enerji için ödeme yapılmayacak.

Bu süreçte söz konusu enerji, görevli tedarik şirketi tarafından üretilmiş kabul edilerek sisteme aktarılacak ve üretici gelir elde edemeyecek.

İZİNSİZ TESİSLERE AĞIR CEZA VE YASAK

Bağlantı anlaşması olmadan kurulan veya kabul işlemleri tamamlanmadan işletmeye alınan tesisler doğrudan şebekeden çıkarılacak.

Bu kapsamda tesis sahiplerinin ekipmanlarını 60 gün içinde sökmesi zorunlu olacak. Yanı sıra bu ihlali gerçekleştiren kişi veya şirketler 3 yıl boyunca yeni başvuru yapamayacak.

ENDÜSTRİ BÖLGELERİ DE KAPSAMA ALINDI

Yapılan düzenlemeyle lisanssız üretim kapsamı genişletildi. Organize sanayi bölgelerinin yanı sıra endüstri bölgeleri de yönetmelik kapsamına dahil edildi.

Böylece başvuru, bağlantı ve işletme süreçlerinde daha geniş bir yapı oluşturuldu.

EKİPMANLARA YAŞ SINIRI GETİRİLDİ

Yeni düzenlemeyle birlikte üretim ve depolama tesislerinde kullanılan ana ekipmanlara yaş sınırı getirildi. Buna göre panel, türbin, invertör ve benzeri ekipmanların son 5 yıl içinde üretilmiş olması şartı aranacak.

Bazı özel durumlar için bu şartın uygulanmayacağı da belirtildi.

YENİ DÜZENLEME KADEMELİ DEVREYE GİRECEK

Yönetmeliğin büyük bölümü yayımlandığı tarihte yürürlüğe girerken, mahsuplaşma ve veri yönetimine ilişkin bazı hükümler 1 Mayıs itibarıyla uygulanmaya başlanacak.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Türkiye COP31 öncesi iklim politikalarını uluslararası basına tanıttı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Türkiye COP31 öncesi iklim politikalarını uluslararası basına tanıttı
WhatsApp
İhbar Hattı