Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, küresel enerji krizinin sürdüğü bir dönemde Türkiye’nin enerji arzında sorun yaşamadığını belirterek, yıl sonuna kadar elektrik, doğal gaz ve akaryakıtta vatandaşın üzerindeki 1,5 trilyon liralık fatura yükünün sübvansiyonlarla karşılanacağının altını çizdi.
TÜRKİYE ENERJİ KRİZİNE KARŞI TEYAKKUZDA
Katıldığı televizyon programında enerji gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bayraktar, dünyada enerji piyasalarını etkileyen büyük belirsizlikler yaşandığını belirtti.
Rusya-Ukrayna savaşının dördüncü yılını geride bıraktığını, İran merkezli gelişmelerin de piyasalar üzerindeki etkisinin sürdüğünü söyleyen Bayraktar, Türkiye’nin bu süreçte enerji arz güvenliğini koruduğunu vurguladı.
Bayraktar, “Dünya büyük krizlerle karşı karşıya. Her an teyakkuzda, belirsizliklere karşı hazırlıklı olmalıyız. Piyasalar olumlu haberler bekliyor. Rusya-Ukrayna krizi dört yılı tamamladı. İran'da başlayan süreç, belirsizlikler daha uzun süre devam edebilir. Ümit ediyorum, bölge bu yeni normale alışmaz. Türkiye, enerji anlamında bir sıkıntı yaşamıyor” dedi.

1,5 TRİLYON LİRALIK FATURA DESTEĞİ
Küresel enerji krizinin yıl sonuna kadar devam etmesi halinde vatandaşın üzerindeki yükün sübvansiyonlarla hafifletileceğini söyleyen Bayraktar, elektrik, doğal gaz ve akaryakıt faturalarına ilişkin önemli bir destek mesajı verdi.
Bakan Bayraktar, vatandaşların üzerindeki 1,5 trilyon liralık fatura yükünü üstleneceklerini kaydetti.

MAVİ VATAN VE ENERJİDE BAĞIMSIZLIK VURGUSU
Türkiye’nin 2016’dan sonra enerjide bağımsızlık hedefi doğrultusunda yeni bir döneme girdiğinin altını çizen Bayraktar, denizlerde yürütülen arama ve sondaj faaliyetlerinin stratejik önem taşıdığını söyledi.
Bayraktar, “2016'dan sonra başladığımız yeni süreçte kendi gemileriyle kendi denizlerinde petrol arayan bir Türkiye var. Türkiye'nin gitmediği, sondaj yapmadığı hiçbir yer kalmayacak stratejisi bizi Gabar'da keşfe ve 81 bin varillik üretime götürdü. Dışa bağımlılığı bitirme hedefini ortaya koyduk” dedi.
Muhalefetin Mavi Vatan yaklaşımını eleştiren Bayraktar, “Muhalefete baktığımızda, Mavi Vatan'a ‘masal’ diyorlar. ‘Gemileri ne yapacağız kiralayalım’ diyenler var. Bu Türkiye'nin ortak menfaati, bunu güçlendirerek devam etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

SOMALİ VE LİBYA’DA ENERJİ ARAYIŞI
Türkiye’nin denizlerde edindiği arama ve sondaj kabiliyetinin farklı coğrafyalara taşındığını belirten Bayraktar, Somali’de yürütülen çalışmalara dikkat çekti.
Çağrı Bey sondaj gemisinin Somali’deki faaliyetlerine ilişkin konuşan Bayraktar, “Somali'de şu anda herkes büyük bir heyecanla sondaj çalışmalarının sonucunu bekliyor. Ümit ediyorum buradan müjdeyi insanımızla birkaç ay içerisinde paylaşırız” dedi.
Bayraktar, Libya’da da deniz ve kara sahalarının Türkiye açısından büyük önem taşıdığını belirterek, projelerde ortaklık yoluyla yer almak için görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

NADİR TOPRAK ELEMENTLERİNE 600 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
Kritik madenler ve nadir toprak elementlerine de değinen Bayraktar, savunma sanayisinden elektrikli araçlara, rüzgâr türbinlerinden füzelere kadar birçok alanda bu kaynaklara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Bayraktar, nadir toprak elementlerinde endüstriyel üretimi artırmak için 600 milyon dolarlık yeni yatırım yapılacağını açıkladı. Nijer’de altınla ilgili çalışmaların da sonuç vermek üzere olduğunu bildirdi.
AKKUYU’DA İLK REAKTÖR BU YIL DEVREYE ALINACAK
Nükleer enerji yatırımlarına ilişkin bilgi veren Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde ilk reaktörün bu yıl devreye alınmasının planlandığını söyledi.
Sinop ve Trakya’da kurulması planlanan nükleer santrallere ilişkin görüşmelerin ise devam ettiğini kaydetti.

MADEN RUHSATLARINA İLİŞKİN TARTIŞMALARA YANIT
Maden ruhsatlarıyla ilgili eleştirilere de yanıt veren Bayraktar, AK Parti iktidarından önce 52 bin ruhsat verildiğini, son 23 yılda ise 13 bin ruhsat düzenlendiğini vurguladı.
Türkiye’de fiilen madencilik faaliyetlerine konu olan saha oranının binde 18 olduğunu belirten Bayraktar, bu alanda sınırlı bir bölgede faaliyet yürütüldüğünü ifade etti.