Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Enerji tasarrufu yapan firmalara müjde: Yüzde 30 hibe desteği

Enerji Bakanlığı, enerji yoğunluğunu ve karbon emisyonunu azaltan 20 işletmeye enerji giderlerinin yüzde 30'unu hibe olarak ödeyecek.

GÜNDEM 27.06.2026 13:40 Helin Aygün 53 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Enerji tasarrufu yapan firmalara müjde: Yüzde 30 hibe desteği
Paylaş:
N

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerji tasarrufu sağlayan ve karbon salımlarını azaltan işletmelere başarıları oranında nakdi destek sunuyor. Yeni programla birlikte firmalar, enerji faturalarının yüzde 30'unu hibe olarak geri alabilecek.

Bakanlık tarafından devreye alınan EKA Destek Programı, sanayi kuruluşları, ticari yapılar ve hizmet sektöründeki işletmelerin enerji tüketim yoğunluğunu veya karbon ayak izini düşürmelerini özendiriyor. Programla üretim maliyetlerinin aşağı çekilmesi, küresel pazarda rekabet gücünün artırılması ve çevre dostu ekonomi modeline geçişin hızlandırılması amaçlanıyor.

COP31 YILI KARBON KRİTERİYLE DEĞERLENDİRME

Türkiye'nin 2026 yılında ev sahipliği üstleneceği BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 31. Taraflar Konferansı (COP31) nedeniyle, bu yılki başvurularda karbon emisyon yoğunluğu belirleyici faktör olacak. Başvurular arasından sera gazı salımını en çok düşüren işletmelere öncelik tanınacak. Sanayi alanında ilk 10, ticari binalar ve hizmet sektöründe ilk 10 olmak üzere toplam 20 kuruluş hibe desteğine hak kazanacak.

HİBE ORANI YÜZDE 30, ÜST LİMİT 18 MİLYON LİRA

Performans koşullarını yerine getiren işletmelere, başvuru yaptıkları yıla ait enerji giderlerinin yüzde 30'u nakdi olarak ödenecek. 2026 yılı için destek tavanı 18 milyon 61 bin 775 lira olarak belirlenirken, bu tutar her yıl yeniden değerleme oranında güncellenecek.

Başvurular, e-Devlet altyapısıyla çalışan Enerji Verimliliği Destek Yönetim Sistemi (EVDES) aracılığıyla çevrimiçi olarak alınacak. Teknik değerlendirme ve doğrulama süreçleri tamamlandıktan sonra başarılı bulunan işletmeler, bütçe olanakları doğrultusunda ödüllendirilecek.

YATIRIM VE PERFORMANS DESTEĞİ 

Bakanlık, halihazırda uygulanan Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) Destek Programı ile enerji verimliliği yatırımlarının yüzde 30'una kadar, 27 milyon 92 bin 663 liraya ulaşan hibe sağlamayı sürdürüyor. Yeni programın hayata geçirilmesiyle birlikte işletmeler, hem yatırım aşamasında hem de uygulama sonrasında gösterdikleri performansa göre desteklenmiş olacak.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Erzurum’daki YEKA alanının vasfı iptal edildi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Erzurum’daki YEKA alanının vasfı iptal edildi
WhatsApp
İhbar Hattı