Küresel petrol piyasalarında Orta Doğu kaynaklı arz endişeleri yeniden öne çıktı. ABD'nin İran'a yönelik yeni askeri operasyonlara hazırlandığına ilişkin haberler ve Hürmüz Boğazı'ndaki petrol sevkiyatının daha da kısıtlanabileceği yönündeki açıklamalar, fiyatlarda sert yükselişe neden oldu.
Önceki işlem gününü 100,20 dolardan tamamlayan Brent petrolün aralık vadeli varil fiyatı, saat 13.03 itibarıyla yüzde 4,2 artışla 104,43 dolara ulaştı. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün kasım vadeli fiyatı ise 91,95 dolar seviyesinde kaydedildi.
ABD'NİN İRAN'A YENİ SALDIRI HAZIRLIĞI İDDİASI
Petrol fiyatlarındaki yükselişi tetikleyen gelişmelerin başında, Washington yönetiminin İran'a yönelik yeni askeri operasyon seçeneklerini değerlendirdiğine ilişkin haberler geliyor.
Axios'un kaynaklarına dayandırdığı habere göre Pentagon, ABD Merkez Kuvvetleri Komutanlığına (CENTCOM) İran'a yönelik olası saldırılar için hazırlıkların tamamlanması talimatını verdi.
Henüz bir operasyon tarihi belirlenmediği, ABD Başkanı Donald Trump'ın ise saldırıların zamanlamasını değerlendirmeyi sürdürdüğü öne sürüldü.
ABD'li ve İsrailli kaynaklar, olası saldırıların ABD'deki 3 Kasım ara seçimleri ve İsrail'deki 27 Ekim seçimleri öncesinde düzenlenebileceğini iddia etti. Yeni bir operasyonun İran'ın enerji altyapısı ile nükleer tesislerini hedef alabileceği ileri sürüldü.
HÜRMÜZ BOĞAZI'NDA YENİ KAPATMA TEHDİDİ
Petrol piyasalarındaki endişeleri artıran bir diğer gelişme ise İran'dan gelen Hürmüz Boğazı açıklaması oldu.
İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutan Danışmanı Muhammed Rıza Nakdi, boğazın kontrolünü tamamen ele geçirdiklerini öne sürerek alternatif geçiş güzergâhlarının da kapatılacağını söyledi.
Nakdi, bazı gemilerin alternatif güzergâhları kullanarak petrol taşıdığını iddia etti ve bu geçişlere izin verilmeyeceğini belirtti.
İranlı yetkilinin açıklamaları, bölgedeki petrol sevkiyatının daha fazla aksayabileceği endişelerini güçlendirdi.
ABD'DE KASIRGA PETROL ÜRETİMİNİ VURDU
Petrol fiyatlarını yukarı taşıyan gelişmeler yalnızca Orta Doğu ile sınırlı kalmadı.
ABD'nin Meksika Körfezi'ne yaklaşan Isaias Kasırgası nedeniyle bölgedeki enerji tesislerinde üretim kesintileri yaşandı.
Shell, Mars, Olympus, Ursa, Vito ve Appomattox tesislerinde üretimi durdururken Chevron da dört tesisinde faaliyetleri durdurmaya yönelik hazırlıklara başladı.
ABD Deniz Mineralleri İdaresinin verilerine göre kasırga nedeniyle günlük 511 bin 619 varillik petrol üretimi durduruldu. Bu miktar, Meksika Körfezi'ndeki toplam günlük üretimin yaklaşık yüzde 25'ine karşılık geliyor.
Bölgedeki doğal gaz üretiminin de yüzde 16,4'ü kesintiye uğradı.
PETROL STOKLARI BEKLENTİLERİN AKSİNE AZALDI
ABD'de açıklanan petrol stokları da fiyatlardaki yükselişi destekledi.
ABD Enerji Enformasyon İdaresinin verilerine göre ticari ham petrol stokları geçen hafta yaklaşık 3,2 milyon varil azalarak 424,1 milyon varile geriledi.
Piyasalarda stokların 1,9 milyon varil artması bekleniyordu.
Stratejik petrol rezervlerinde ise yaklaşık 800 bin varillik düşüş yaşandı ve toplam rezerv 283 milyon varile indi.
Orta Doğu'daki askeri gerilim, Hürmüz Boğazı'ndaki sevkiyat belirsizliği ve ABD'deki üretim kesintileri, petrol piyasalarında arz güvenliğine ilişkin kaygıları artıran başlıca gelişmeler olarak öne çıktı.