Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

El Nino güçleniyor, aşırı hava riski büyüyor

WMO, El Nino’nun yıl sonuna doğru çok güçlü hale gelmesinin beklendiğini, sel, kuraklık ve aşırı sıcaklık risklerinin 2027’ye kadar artabileceğini bildirdi.

İKLİM & ÇEVRE 03.09.2026 10:01 Beyza Kum 241 okuma Okuma Süresi: 2 dk
El Nino güçleniyor, aşırı hava riski büyüyor
Paylaş:
N

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), El Nino iklim olayının önümüzdeki aylarda daha da güçlenmesinin beklendiğini duyurdu. Örgüte göre bu gelişme, dünya genelinde aşırı hava olaylarının görülme riskini artırabilir.

WMO’nun yayımladığı güncelleme raporunda El Nino’nun Şubat 2027’ye kadar devam etme olasılığının yüzde 100’e yakın olduğu belirtildi.

YIL SONUNA DOĞRU ZİRVE YAPABİLİR

Raporda, Tropikal Pasifik’teki olağanüstü sıcak okyanus koşullarının El Nino’yu beslediği, sistemin yıl sonuna doğru zirveye ulaşmasının beklendiği kaydedildi.

El Nino’nun güçlenmesiyle yağış ve sıcaklık düzenlerinde belirgin değişiklikler yaşanabileceği, sel, kuraklık ve aşırı sıcaklık risklerinin artabileceği belirtildi.

Orta-doğu ekvatoral Pasifik’te deniz yüzeyi sıcaklıklarının ortalamanın oldukça üzerinde seyrettiği belirtilirken, bazı bölgelerde yüzey altındaki okyanus sıcaklıklarının temmuz ve ağustos başlarında ortalamanın 8 derece üzerine çıktığı aktarıldı.

ETKİLER BÖLGEDEN BÖLGEYE DEĞİŞEBİLİR

WMO, El Nino’nun etkilerinin her ülke ve bölgede aynı şiddette görülmeyeceğine dikkati çekti. Etkilerin konuma, mevsime ve Hint ile Atlantik okyanuslarındaki diğer iklim koşullarına bağlı olarak değişebileceği ifade edildi.

GUTERRES: AŞIRI HAVA KOŞULLARININ TEHLİKE BÖLGESİNDEYİZ

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, El Nino’nun giderek büyüdüğünü belirterek deniz yüzeyi sıcaklıklarının yükselmeye devam ettiğini ve dünyanın aşırı hava olayları açısından riskli bir döneme girdiğini belirtti.

WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo da El Nino’nun küresel ölçekte toplumlar ve ekonomiler üzerinde ciddi etkiler oluşturabileceğini belirterek kuraklık ve sellerin yol açtığı olumsuzlukların sistem güçlendikçe artabileceğini söyledi.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi Muhabir: Beyza Kum
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Venezuela petrol üretimini artırmak için devlerle anlaştı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Venezuela petrol üretimini artırmak için devlerle anlaştı
WhatsApp
İhbar Hattı