Türkiye’nin en büyük ikinci hidroelektrik santrali olan Karakaya Barajı, dev bir rehabilitasyona sahne oluyor. Barajın birinci ünitesinin 85 tonluk türbin çarkı, 40 yıl sonra yenilendi.
Mart ayı içinde başarıyla çalışarak elektrik üretimine başlayan türbin, 310 MW güç ve yüzde 95 verimlilik oranına ulaştı. Sadece bu rehabilitasyon sayesinde her yıl 12 bin ailenin elektrik ihtiyacı karşılanacak kadar ilave elektrik üretecek.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ilgili iki kuruluşu olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) ile Türkiye Elektromekanik A.Ş.’nin (TEMSAN) iş birliği sonucunda yerli ve milli imkanlarla türbin çarkı geliştirildi. Türbin çarkı; tasarım, tasarım doğrulama, model test süreçleri, demontaj, montaj ve test işlemlerinden geçti.
1800 MW kurulu güce sahip olan ve EÜAŞ tarafından işletilen Karakaya HES’in birinci ünitesine yerleştirilen türbin çarkı, 14 Mart 2025 tarihi itibarıyla enterkonnekte sisteme bağlanarak elektrik üretimine başladı.
Karakaya HES’te yenilenen birinci türbin ünitesi, %95’in üzerinde verimlilik ve 310 MW güce ulaştı. Eski sisteme göre verimlilik %91’den en az %95’e çıkarak yıllık 85 milyon TL değerinde ek kazanç sağladı. Bu sayede yıllık 34 GWh ilave üretimle 12 bin ailenin elektrik ihtiyacı karşılanabilecek.
Karakaya HES’te türbin yenileme çalışmaları 2028’e kadar sürecek. Tüm üniteler tamamlandığında santral, yılda 510 milyon TL ek değer üretecek ve 70 bin ailenin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasiteye ulaşacak.
Kaynak: Manşet Haber
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.