Dünya on yıllardır ısınıyor, ancak son dönemdeki ani sıcaklık artışı, iklimi bilinmez bir noktaya taşıdı. Bilim insanları bu olağandışı ısınmanın nedenini araştırıyor.
Son iki yılda sıcaklık rekorları, bilimsel öngörülerin ötesine geçti. Bilim insanları, küresel ısınmanın fosil yakıtlardan kaynaklandığını kabul etse de, son dönemdeki olağanüstü sıcaklık artışının sebepleri hâlâ tartışmalı. Uzmanlar, bulut yapıları, hava kirliliği ve karbon depolama kapasitesinin etkili olabileceğini belirtiyor, ancak net sonuçlar için bir veya iki yıl gerekebilir.
NASA Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Gavin Schmidt, geçtiğimiz kasım ayında yaptığı açıklamada, “2023’teki ısınma, diğer tüm yıllardan açık ara öndeydi ve 2024 yılı da benzer şekilde devam ediyor” dedi. “Keşke nedenini bilseydim ama bilmiyorum,” diye ekledi. “Hala bu durumun ne anlama geldiğini ve iklim sisteminin işleyişinde bir değişim olup olmadığını değerlendiriyoruz.”
Fosil yakıtların yakılmasıyla salınan sera gazları, Dünya yüzeyine yakın ısıyı hapsediyor. 2023’te fosil yakıt emisyonları rekor seviyelere ulaşırken, deniz yüzeyi ve hava sıcaklıkları da arttı. Ancak Haziran 2023 ile Eylül 2024 arasında küresel sıcaklıklar, daha önce görülmemiş seviyelere yükseldi ve Dünya Meteoroloji Örgütü’ne göre rekorlar kırıldı. Bu durum, 2023 ve 2024’ü tarihin en sıcak yılları yaptı.
İngiltere Reading Üniversitesi’nden iklim bilimci Richard Allan, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Son iki yılda yaşanan rekor küresel sıcaklık artışı, gezegeni bilinmez bir noktaya taşıdı” dedi.
Bilim insanları, iklim değişkenliğinin bu olağanüstü sıcaklık artışını kısmen açıklayabileceğini belirtiyor. 2023, nadir bir La Nina olayının ardından El Nino’nun etkisiyle sıcaklıkları artırdı. Ancak, El Nino’nun zirveye ulaşmasından sonra bile sıcaklıklar yüksek kaldı. Bazı bilim insanları, temiz deniz yakıtlarına geçişin bulutların güneş ışığını yansıtma kapasitesini azalttığını, diğerleri ise düşük seviyeli bulutların azalmasının daha fazla ısıya yol açtığını düşünüyor. Ancak, durumun tam olarak anlaşılması için daha fazla araştırma gerektiği vurgulanıyor.
Potsdam İklim Etki Araştırmaları Enstitüsü’nden Johan Rockstrom, okyanusların hızla ısındığını ve bunun tam olarak açıklanamadığını ifade etti. Rockstrom, “Bu, gezegenin direnç kaybetmeye başladığına dair ilk işaret olabilir mi? Bunu dışlayamayız” dedi.
GÜNDEM
20 Ocak 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.