DOLAR 35,4788 -0.04%
EURO 36,6077 0.85%
ALTIN 3.047,290,33
BITCOIN 34222654.3022%
İstanbul

HAFİF YAĞMUR

06:33

SABAHA KALAN SÜRE

Suriye’nin Petrol Sorununa Çözüm Arayışı: Yaptırımlar ve Türkiye’nin Rolü
  • Enerji Haber
  • GÜNDEM
  • Suriye’nin Petrol Sorununa Çözüm Arayışı: Yaptırımlar ve Türkiye’nin Rolü

Suriye’nin Petrol Sorununa Çözüm Arayışı: Yaptırımlar ve Türkiye’nin Rolü

ABONE OL
21 Aralık 2024 14:27
Suriye’nin Petrol Sorununa Çözüm Arayışı: Yaptırımlar ve Türkiye’nin Rolü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AB, Suriye’den ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatının yasaklanması ve Suriye petrol endüstrisine yapılan yatırımların engellenmesi gibi yaptırımlar uyguladı.

Suriye’deki 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinin ardından İran’ın, Suriye’ye ham petrol sevkiyatını kesmesi, bölgedeki enerji tedarikini ve yaptırımların geleceğini gündeme getirdi. İç savaş başladığından bu yana Batılı ülkeler, Suriye’yi İran’a bağımlı hale getirerek, enerji sektörüne yönelik kısıtlamalar getirdi. İran’ın sevkiyatları durdurmasıyla, Suriye’nin en büyük rafinerisi Baniyas’ın faaliyetleri kesildi. Suriye’nin yeni hükümeti, yaptırımların kaldırılmasını bekleyerek, İran dışı kaynaklardan petrol ithalatına odaklanmayı umuyor.

AB, Suriye’ye yönelik yaptırımlar uygulayarak, ham petrol ithalatını yasakladı ve enerji sektörü yatırımlarını engelledi. Ayrıca, ABD de Suriye kökenli petrol ve petrol ürünlerinin ithalatını yasakladı. PKK/YPG, bazı bölgelerdeki petrol kaynaklarını ele geçirerek, Suriye’nin petrol gelirlerine zarar verdi. PKK/YPG, elde ettiği geliri Esed rejimi ve Irak’ın kuzeyine sattı.

“Richard Bronze: Suriye’nin Petrol Üretimi İçin Yaptırımlar Hafifletilmeli”

Energy Aspects Jeopolitik Araştırmalar Bölümü Başkanı Richard Bronze, Suriye’nin petrol üretiminin eski haline dönmesi için Batı’nın yaptırımları hafifletmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Baniyas rafinerisinin operasyonları için yeni bir ham petrol kaynağına ihtiyaç olduğunu ve alternatif çözüm bulunmazsa yakıt sıkıntısının derinleşeceği uyarısında bulundu.

Suriye’nin petrol üretiminin eski seviyelerine ulaşmasının uzun zaman alacağına dikkati çeken Bronze, ‘Batı yaptırımlarının hafifletilmesi ve kilit petrol üretim bölgelerinde güvenlik durumunun makul bir seviyede istikrar kazanması gerekecek. Ancak bu iki koşul sağlansa bile, uluslararası petrol şirketlerinin Suriye’ye geri dönüp yatırım yapmayı ne kadar cazip bulacaklarını değerlendirmeleri gerekecek. Kısa vadede sağlanabilecek yardımlar, avantajlı ödeme koşullarıyla sunulacak tedarikler veya satın alımları finanse edecek krediler olabilir. Uzun vadede ise odak, Suriye’nin petrol sektörünün yeniden inşası olacak ve bu süreç, geniş çaplı yeniden yapılanma çabalarının bir parçası haline gelecektir.’ şeklinde konuştu.

Türkiye’nin, Şam’daki yeni yönetime destek amacıyla bu süreçte rol oynayabileceğini vurgulayan Bronze, ‘Türk şirketleri, yeniden yapılanma fırsatlarını öncelikle ticari açıdan değerlendireceklerdir. Bu değerlendirme ise finansal ve güvenlik durumunun önümüzdeki birkaç ay içinde nasıl şekilleneceğine bağlı olacak.’ ifadelerini kullandı.

“Türkiye Destek Verebilir”

Francesco Sassi, İran petrolü olmadan Suriye’nin yeni yönetiminin enerji güvenliğini sağlamak ve meşruiyetini sürdürebilmek için alternatif kaynakların bulunması gerektiğini belirtti.

Sassi, Türkiye’nin Şam’a destek sağlamak amacıyla müdahaleye çağrılabileceğinin altını çizerek, “Ancak Türkiye, İran ya da Irak gibi bol petrol kaynaklarına sahip bir ülke değil. Türkiye, petrol ithal eden bir ülke ancak Baniyas petrol rafinerisine istikrarlı tedarik sağlamak için alternatif anlaşmalara aracılık edebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Sassi, Suriye’nin petrol arz güvenliğinin sağlanmasının önemli olduğunu, aksi takdirde ülkenin istikrarsızlaşacağını vurguladı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.