Elazığ’ın Keban ilçesinde bulunan Keban Barajı’nda, yoğun yağışlar ve kar erimeleri nedeniyle başlatılan kontrollü su tahliyesi sürüyor. Su seviyesinin maksimum kota yaklaşması üzerine barajın 6 tahliye kapağı 11 Mayıs’ta açıldı.
SANİYEDE 598 METREKÜP SU BIRAKILIYOR
Fırat Nehri üzerinde 1974 yılında işletmeye alınan Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nde, rezervuarlara yüksek debili su girişi yaşandı. Olası taşkın riskine karşı alınan önlem kapsamında barajdan saniyede 598 metreküp su salımı yapılıyor.
Tahliye kapakları daha önce 1993, 2004 ve 2019 yıllarında açılmıştı. Keban Barajı’nda böylece 7 yıl aradan sonra 4’üncü kez kontrollü su bırakımı gerçekleştiriliyor.

“YILDA ORTALAMA 6,6 MİLYAR KİLOVATSAAT ÜRETİYOR”
Keban Barajı ve HES İşletme Müdürü Bekir Kaya, santralin Türkiye’nin en büyük üçüncü hidrolik santrali olduğunu ifade etti. Kaya, “Santral yılda ortalama 6,6 milyar kilovatsaat enerji üretmektedir. Kurulduğu günden bugüne kadar yaklaşık 291,5 milyar kilovatsaat enerji üretmiştir” dedi.
Baraj gölünün 31 milyar metreküp depolama hacmine sahip olduğunu ifade eden Kaya, Keban’ın Atatürk Baraj Gölü’nden sonra Türkiye’nin ikinci büyük suni gölü olduğunu vurguladı.

YAĞIŞLAR ELEKTRİK ÜRETİMİNİ ARTIRACAK
Bu yıl Fırat Havzası’nda yağışların yüksek seyrettiğini vurgulayan Kaya, Keban Baraj Gölü’nün 845 metre olan maksimum depolama kotuna yaklaştığını aktardı. Kar erimeleriyle birlikte göl havzasına yüksek debili su girişinin sürdüğünü belirten Kaya, taşkın riskine karşı Devlet Su İşleri tarafından kontrollü tahliyenin devam ettiğini kaydetti.
Keban HES’te geçen yıl 4,1 milyar kilovatsaat elektrik üretildiğini hatırlatan Kaya, bu yıl yağışların etkisiyle hedeflenenin üzerinde üretim beklediklerini bildirdi.

EKONOMİYE DE KATKI SAĞLIYOR
Keban HES’in elektrik üretiminin yanında su ürünleri yetiştiriciliği, tarımsal sulama, istihdam ve turizme de katkı sunduğu belirtildi. Baraj gölünde Türkiye’nin en büyük alabalık üretiminin yapıldığı, üretilen balıkların hem yurt içine hem de yurt dışına gönderildiğinin altı çizildi.