Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Antalya'da COP31 için hazırlıklar tamamlandı

Dünya iklim gündeminin ele alınacağı COP31, 9 Kasım'da Antalya'da başlayacak. Organizasyonda 630 düşük emisyonlu otobüs ve yaklaşık 28 bin güvenlik personeli görev yapacak.

COP31 08.11.2026 13:25 Sibel Eyüpoğlu Okuma Süresi: 3 dk
Antalya'da COP31 için hazırlıklar tamamlandı
Paylaş:
N

Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP31) için Antalya'daki hazırlıklar tamamlandı. 9-20 Kasım 2026 tarihlerinde düzenlenecek zirvede devlet ve hükümet temsilcileri, bakanlar, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları bir araya gelecek.

Bu yıl Türkiye'nin başkanlık edeceği konferans için yaklaşık 1,1 milyon metrekarelik etkinlik alanı oluşturuldu. Organizasyonun ulaşımında 630 düşük emisyonlu otobüs kullanılacak. Güvenlik önlemleri kapsamında ise 27 bin 957 personel görevlendirildi.

COP31'İN ODAĞINDA İKLİM KARARLARININ UYGULANMASI VAR

İlk kez 1995 yılında Berlin'de gerçekleştirilen Taraflar Konferansı, bu yıl Antalya'da düzenlenecek.

COP31'de ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında verdikleri taahhütlerin uygulamaya dönüştürülmesi üzerinde durulacak.

"Geleceğin COP'u-Uygulama COP'u" yaklaşımıyla hazırlanan organizasyonda diyalog, uzlaşı ve eylem başlıkları öne çıkacak.

1,1 MİLYON METREKARELİK ALAN İKİ BÖLÜME AYRILDI

Konferans alanı, Mavi Bölge ve Yeşil Bölge olmak üzere iki ayrı bölümden oluşuyor.

527 bin 414 metrekarelik Mavi Bölge, resmî müzakereler ve diplomatik görüşmeler için hazırlandı. Birleşmiş Milletlerin akreditasyon kurallarına göre giriş yapılabilecek alanda delegasyon ofisleri, genel kurul salonları ve ülke pavilyonları bulunuyor.

582 bin 244 metrekarelik Yeşil Bölge ise kamu kurumları, özel sektör, akademi ve sivil toplum kuruluşlarının katılacağı etkinliklere ev sahipliği yapacak.

ENERJİ, TEKNOLOJİ VE SIFIR ATIK ÇALIŞMALARI TANITILACAK

COP31 kapsamında temiz enerji, iklim finansmanı, sürdürülebilir şehirler, teknoloji ve yeşil dönüşüm konuları ele alınacak.

Yeşil Bölge'de Türkiye Pavilyonu'nun yanı sıra Bilim Merkezi, Enerji ve Ulaşım, Yeşil Sanayileşme, Dirençli Şehirler ve Start-up Zone alanları yer alacak.

Sıfır Atık Hareketi kapsamında oluşturulan uygulama merkezlerinde ise atıkların azaltılması, kaynakların verimli kullanılması ve sürdürülebilir yaşam alışkanlıklarına yönelik çalışmalar tanıtılacak.

Mavi Bölge'deki 10 bin metrekarelik Zaman Tüneli yapısı da Sıfır Atık Müzesi olarak kullanılacak.

ZİRVENİN EN BÜYÜK SALONU 5 BİN KİŞİLİK

Konferans için hazırlanan toplantı alanlarına Türkiye'nin tarihî ve kültürel mirasını yansıtan isimler verildi.

Mavi Bölge'de 1794 kişilik ana genel kurul salonu Anadolu, 828 kişilik diğer salon ise Akdeniz olarak adlandırıldı.

Yeşil Bölge'deki 5 bin kişi kapasiteli en büyük salona Gazze ismi verildi.

Etkinlik alanında ayrıca Anadolu'nun farklı bölgelerinin mutfak kültürünü tanıtan bölümler oluşturuldu. Antalya Evi ve Anadolu Bahçesi de ziyaretçilere Türkiye'nin kültürel mirasını tanıtacak.

25 BELEDİYEDEN 630 OTOBÜS TEMİN EDİLDİ

COP31 boyunca katılımcıların ulaşımını sağlamak amacıyla 25 belediyeden 630 düşük emisyonlu otobüs temin edildi.

Organizasyonun güvenliği için emniyet, jandarma ve sahil güvenlik birimlerinden toplam 27 bin 957 personel görev yapacak.

Yeşil Bölge'de oluşturulan Kriz Merkezi'nde güvenlik, sağlık, afet yönetimi ve altyapı hizmetlerinden sorumlu kurumların temsilcileri bulunacak.

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ İÇİN EKİPLER HAZIR

Konferans süresince Mavi Bölge'de üç, Yeşil Bölge'de iki olmak üzere toplam beş revir hizmet verecek.

Acil durumlar için yedi aktif ve iki yedek ambulans hazır bulundurulacak. Ayrıca 20 mobil Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) görev yapacak.

Antalya'da yarın başlayacak COP31, 20 Kasım'da sona erecek.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Elektrik şebekesine ihtiyaç duymadan denizden su üretiyor
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Elektrik şebekesine ihtiyaç duymadan denizden su üretiyor
WhatsApp
İhbar Hattı