Astor Enerji’nin bekleyen siparişlerinin tutarı 1,93 milyar dolara ulaşırken, şirket 2026 yıl sonu için belirlediği 1,1 milyar dolarlık ciro hedefini koruduğunu açıkladı. Şirketin ilk yarı net karı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 88 arttı.
NET KAR 4,6 MİLYAR LİRAYI AŞTI
Transformatör ve anahtarlama ürünleri üreten Astor Enerji, yılın ilk yarısına ilişkin finansal sonuçlarını ve gelecek döneme yönelik beklentilerini İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında paylaştı.
Şirketin net dönem karı, yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 88 artarak 4 milyar 646 milyon liraya yükseldi. Astor Enerji, geçen yılın aynı döneminde 2 milyar 476 milyon lira net kar açıklamıştı.
Toplam satışlar 19,2 milyar liraya ulaşırken, yurt dışı satışlar 8,65 milyar lira olarak gerçekleşti. Böylece ihracatın toplam satışlar içerisindeki payı yaklaşık yüzde 45 oldu.
SİPARİŞLER 1,93 MİLYAR DOLARA ULAŞTI
Astor Enerji’nin bekleyen sipariş tutarı yaklaşık 1,93 milyar dolar seviyesine çıktı. Yılın ikinci yarısında özellikle ABD’den alınan siparişlerin üretim ve teslimatlarının ciroya yansımasıyla büyümenin hız kazanması bekleniyor.
Şirket, bu görünüm doğrultusunda 2026 yılı için belirlediği 1,1 milyar dolarlık ciro hedefini koruyor.
YENİ ÜRETİM YATIRIMLARI 2027’DE DEVREYE GİRECEK
Üretim kapasitesini artırmaya yönelik yatırımlarını sürdüren Astor Enerji’nin Ankara’daki üretim kampüsünde birinci ve ikinci faz tamamlandı. Üçüncü ve dördüncü faz çalışmalarına ise başlandı.
Yatırımların yıl sonuna kadar tamamlanması ve yeni tesislerin 2027’nin başında üretime geçmesi planlanıyor. Şirket, yeni fabrika yatırımlarının devreye alınmasıyla gelecek üç yıllık dönemde yaklaşık 3 milyar dolarlık ciro potansiyeli tahmin ediliyor.
İHRACATIN PAYI YÜZDE 52’YE ÇIKARILACAK
Astor Enerji Genel Müdürü Hakan Ünsal, ihracat ağırlıklı büyüme stratejisini sürdüreceklerini belirterek, yıl sonunda 1,1 milyar dolar ciroya ulaşmayı ve ihracatın toplam satışlar içindeki payını yüzde 52 seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Astor Enerji Finans Direktörü Olcay Doğan ise şirketin yılın ilk yarısında dolar bazında yaklaşık yüzde 7 büyüdüğünü belirtti. Geçen yılın ilk altı ayında 384 milyon dolar olan cironun bu yıl yaklaşık 413 milyon dolara yükseldiğini aktaran Doğan, üçüncü ve dördüncü çeyrekte daha güçlü büyüme beklediklerini vurguladı.