Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

AB'den enerji devrimi! 260 milyar avro cebinde kalacak

AB, elektrifikasyon oranını 2040'a kadar yüzde 46'ya çıkararak fosil yakıt bağımlılığını azaltmayı ve yılda 260 milyar avro tasarruf etmeyi hedefliyor.

GÜNDEM 18.07.2026 08:58 Beyza Kum 243 okuma Okuma Süresi: 2 dk
AB'den enerji devrimi! 260 milyar avro cebinde kalacak
Paylaş:
N

Avrupa Birliği (AB), enerji güvenliğini artırmak ve fosil yakıt ithalatına bağlı maliyetleri azaltmak amacı doğrultusunda kapsamlı bir elektrifikasyon planı hazırladı. AB Komisyonu'nun açıkladığı Elektrifikasyon Aksiyon Planı ile 2040 yılına kadar yıllık 260 milyar avroluk tasarruf hedefleniyor.

AB ENERJİDE YENİ DÖNEM BAŞLATIYOR

AB'nin elektrifikasyon hamlesinin arkasında son yıllarda yaşanan enerji krizleri bulunuyor. Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası doğal gaz arzında yaşanan sıkıntılar ve Orta Doğu'daki gelişmeler, Birliğin fosil yakıtlara olan bağımlılığının oluşturduğu riskleri yeniden ortaya çıkardı.

AB, enerji tüketiminin yaklaşık yarısında ithal fosil yakıtlara bağımlı durumda. Bu nedenle petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki dalgalanmaların ekonomiler üzerinde büyük baskı oluşturduğu belirtiliyor.

DOĞAL GAZ VE PETROL İTHALATI AZALACAK

Plan kapsamında elektrifikasyon oranının mevcut yüzde 23 seviyesinden 2040 yılına kadar yüzde 46'ya çıkarılması hedefleniyor. AB, bu dönüşümle doğal gaz ithalatını yüzde 70'ten fazla, ham petrol ithalatını ise yüzde 40'ın üzerinde azaltmayı amaçlıyor.

Elektrifikasyon hedefinin yasal zorunluluk içermediği ancak enerji dönüşümünde önemli bir yol haritası olarak değerlendirildiği ifade edildi.

ELEKTRİKLİ ARAÇ VE ISI POMPASI HEDEFİ BÜYÜTÜLDÜ

AB'nin hedeflerine ulaşabilmesi için elektrikli araç ve ısı pompası kullanımında da büyük artış planlanıyor. Elektrikli araç sayısının 8 milyondan 2040'a kadar 120 milyona çıkarılması, ısı pompası sayısının ise 28 milyondan 100 milyona yükseltilmesi hedefleniyor.

AB'nin elektrifikasyon hamlesi, Türkiye'nin COP31 Başkanlığı kapsamında açıkladığı 2035 yılına kadar elektrifikasyon oranını yüzde 35'e çıkarma hedefinin ardından küresel enerji dönüşümündeki yeni adımlar arasında ön plana çıkıyor.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Negatif fiyatlar alarm değil fırsat!
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Negatif fiyatlar alarm değil fırsat!
WhatsApp
İhbar Hattı