Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Petrol devi 7 ülke petrol musluklarını aynı anda açacak

Suudi Arabistan, Rusya ve Irak'ın da aralarında bulunduğu 7 OPEC+ ülkesi, eylül ayı için günlük petrol üretimini toplam 188 bin varil artırma kararı aldı. En büyük artışı Riyad ve Moskova yapacak.

HİDROKARBON 02.08.2026 17:13 Helin Aygün 97 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Petrol devi 7 ülke petrol musluklarını aynı anda açacak
Paylaş:
N

OPEC+ grubunda yer alan 7 ülke, küresel petrol piyasasındaki dengeleri gözeterek eylül ayı için üretim artışı kararı aldı.

Suudi Arabistan, Rusya, Irak, Kuveyt, Kazakistan, Cezayir ve Umman'ın katılımıyla çevrim içi düzenlenen toplantı sonrası yapılan açıklamaya göre, ülkelerin toplam üretimi günlük 188 bin varil yükselecek. Karar, Nisan 2023'te duyurulan ve günlük 1,65 milyon varillik ek gönüllü üretim kesintisini kapsayan takvimin bir parçası olarak hayata geçiriliyor. 

EN BÜYÜK ARTIŞ RUSYA VE SUUDİ ARABİSTAN'DAN 

Üretim artışının dağılımında en büyük pay iki enerji devine ait olacak. Alınan karar çerçevesinde Suudi Arabistan ve Rusya, günlük üretimini 62'şer bin varil artıracak. Onları 26 bin varille Irak, 16 bin varille Kuveyt, 10 bin varille Kazakistan, 6 bin varille Cezayir ve 5 bin varille Umman takip edecek.

OPEC'ten yapılan resmi açıklamada, bu adımın ülkelerin "petrol piyasasında istikrarı destekleme yönündeki ortak taahhütleri" doğrultusunda atıldığı vurgulandı.

KESİNTİLER KADEMELİ OLARAK RAFTAN KALKIYOR

OPEC+ grubunun üretim kesintileriyle şekillenen son iki yıllık süreçte, Mart 2025 itibarıyla toplam kesinti miktarı günlük 5,85 milyon varile kadar yükselmişti. Bu rakam; Ekim 2022'de açıklanan 2 milyon varillik kesinti, Nisan 2023'te duyurulan 1,65 milyon varillik gönüllü kesinti ve Kasım 2023'te ilan edilen 2,2 milyon varillik ek gönüllü kesintiden oluşuyordu.

Üye ülkeler geçen yılın nisan-eylül döneminde kademeli artışa giderek 2,2 milyon varillik bölümü geri almış, Ekim 2025'ten itibaren ise 1,65 milyon varillik dilimin kademeli olarak sonlandırılması sürecini başlatmıştı. Eylül ayına yönelik bu son karar da söz konusu takvimin bir devamı niteliğinde.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi Muhabir: Helin Aygün
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Tüpraş’tan 370 milyon dolarlık filo hamlesi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Tüpraş’tan 370 milyon dolarlık filo hamlesi
WhatsApp
İhbar Hattı