Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Akkuyu NGS’nin 4. ünitesinde sıra türbin temelinde

Akkuyu NGS’nin 4. güç ünitesinde makine dairesinin önemli bir bölümü tamamlandı. 1.801 metreküp betonun döküldüğü çalışmaların ardından gözler türbin ünitesinin temeline çevrildi.

NÜKLEER 24.09.2026 12:35 Beyza Kum 286 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Akkuyu NGS’nin 4. ünitesinde sıra türbin temelinde
Paylaş:
N

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom tarafından Mersin’de inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 4. güç ünitesinde çalışmalar yeni bir aşamaya ulaştı. Makine dairesi binasının yer seviyesinden 18 metre yükseklikte bulunan plakasının beton dökümü tamamlandı.

Makine dairesinin zeminini oluşturacak plaka, yapıya rijitlik kazandıracak yatay taşıyıcı görevini üstlenecek. Türbin, jeneratör ve mil döndürme cihazı dahil ana ekipmanların bakım çalışmalarının da bu alan üzerinden gerçekleştirilmesi planlanıyor.

1.801 METREKÜP BETON DÖKÜLDÜ

İki vardiya halinde yürütülen çalışmalarda toplam 120 personel görev aldı. Donatı işlemlerinin ardından beton pompalarıyla 1.801 metreküp beton karışımı döküldü. Beton içerisindeki boşlukların giderilmesi amacıyla vibrasyon işlemleri de tamamlandı.

Bu aşamanın tamamlanmasıyla ekipler, 4. ünitenin türbin temeline yönelik hazırlıklara geçti.

TÜRBİN TEMELİ İÇİN 308 TON ÇELİK KULLANILACAK

Bir sonraki aşamada türbin ünitesinin temelini oluşturacak yapı üzerinde çalışılacak. Beton dökümünden önce 308 ton yüksek dayanımlı çelikten donatı kafeslerinin hazırlanması gerekiyor.

Ayrıca toplam 69 ton ağırlığındaki gömülü elemanlar ve ankraj grupları monte edilecek. Hazırlanacak kalıbın ise 2 bin 238 metreküp beton karışımının oluşturacağı basınca dayanabilecek şekilde kurulması planlanıyor.

Türbin ünitesinin yerleştirilmesinde hassasiyet gerektiren temel eksenlerinde sapma bulunmadığının doğrulanması amacıyla beton dökümünden önce ayrıntılı jeodezik kontrol de yapılacak.

“DÖRT GÜÇ ÜNİTESİNİN TAMAMINDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR”

Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Sergei Butckikh, santralin dört güç ünitesinde de çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Butckikh, 4. ünitedeki son aşamaya ilişkin, “Dördüncü güç ünitesinin makine dairesinin inşasında önemli bir aşamayı tamamladık. Bu, ekibimizin her aşamada son derece yüksek hassasiyet göstermesini gerektiren karmaşık ve çok aşamalı bir süreçti” dedi.

Çalışmaların proje gerekliliklerine uygun ve zamanında tamamlandığını kaydeden Butckikh, bunun santralin işletme dönemindeki güvenilirliği açısından önem taşıdığını ifade etti.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi Muhabir: Beyza Kum
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Van Erciş'te Pay Sulama Kanalı projesi tartışması: TÜRÇEP'ten 4 soru ve durdurma çağrısı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Van Erciş'te Pay Sulama Kanalı projesi tartışması: TÜRÇEP'ten 4 soru ve durdurma çağrısı
WhatsApp
İhbar Hattı