Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Dünyanın en büyük yeşil hidrojen tesisinde sona yaklaşıldı

Suudi Arabistan’ın NEOM bölgesindeki 8,4 milyar dolarlık yeşil hidrojen projesinde genel inşaat ilerlemesi yüzde 90’a ulaşırken devreye alma çalışmaları başladı.

YENİLENEBİLİR ENERJİ 14.08.2026 09:24 Beyza Kum 163 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Dünyanın en büyük yeşil hidrojen tesisinde sona yaklaşıldı
Paylaş:
N

Suudi Arabistan’ın kuzeybatısındaki NEOM bölgesinde hayata geçirilen dünyanın en büyük ölçekli yeşil hidrojen projelerinden birinde çalışmalarda son aşamaya gelindi. NEOM Green Hydrogen Company (NGHC), tesisteki genel inşaat ilerlemesinin yüzde 90’a ulaştığını, devreye alma sürecinin ise enerji verme çalışmalarıyla başladığını açıkladı.

NEOM’un Oxagon sanayi bölgesinde kurulan tesis, ACWA Power, Air Products ve NEOM’un eşit ortaklığıyla geliştiriliyor. Projenin toplam yatırım büyüklüğü 8,4 milyar dolar olarak açıklanmıştı.

YENİLENEBİLİR ENERJİ ALTYAPISINDA YÜZDE 95 SEVİYESİ

NGHC’nin 26 Mart 2026 tarihli açıklamasına göre, yeşil hidrojen tesisi, rüzgâr santrali, güneş enerjisi tesisi ve elektrik iletim altyapısındaki toplam inşaat ilerlemesi yüzde 90 seviyesine çıktı.

Şirket, rüzgâr ve güneş enerjisi tesisleri ile iletim şebekesinden oluşan yenilenebilir enerji altyapısında tamamlanma oranının yaklaşık yüzde 95’e ulaştığını bildirdi. Toplam 4 GW’a kadar güneş ve rüzgâr enerjisi kapasitesinin 2026 yılının ortasına kadar tamamlanması hedefleniyor.

web_1786689162371

GÜNDE 600 TON YEŞİL HİDROJEN ÜRETİMİ OLACAK

Tesis tam kapasiteyle işletmeye alındığında elektroliz yöntemiyle günde 600 tona kadar karbon içermeyen hidrojen üretecek.

Üretilen hidrojenin yeşil amonyağa dönüştürülmesi ve küresel pazarlara ulaştırılmasıhedefleniyor. Projenin yıllık yeşil amonyak üretim kapasitesinin 1,2 milyon tona kadar çıkması öngörülüyor.

DEVREYE ALMA ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Projedeki inşaat çalışmaları henüz tamamen sona ermiş değil. NGHC, tesisin inşaatta son tamamlama aşamasına geçtiğini ve enerji verme çalışmalarıyla birlikte devreye alma sürecinin başladığını belirtiyor.

Yenilenebilir enerji üretim tesislerinin tamamlanmasının ardından elektrolizörlerin devreye alınması ve ilk yeşil amonyak ürününün 2027 yılında kullanıma sunulması hedefleniyor.

web_1786689149868

8,4 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Projenin finansal kapanışı 2023 yılında gerçekleştirildi. Toplam 8,4 milyar dolarlık yatırımın 6,1 milyar dolarlık bölümünün 23 yerel, bölgesel ve uluslararası banka ile finans kuruluşundan sağlanan geri ödemesiz proje finansmanından oluştuğu duyurulmuştu.

Air Products ile tesiste üretilecek yeşil amonyağın tamamını kapsayan 30 yıllık münhasır alım anlaşması da var.

Tesis tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde yılda 5 milyon tona kadar karbon emisyonunun önlenmesine katkı sağlaması hedefleniyor.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi Muhabir: Beyza Kum
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Enerji depolama uzmanları WESC-2026’da buluştu
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Enerji depolama uzmanları WESC-2026’da buluştu
WhatsApp
İhbar Hattı