Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

TEİAŞ’ın ana statüsü yenilendi: Denetim çerçevesi güncellendi

TEİAŞ’ın yeni ana statüsü yürürlüğe girdi. Denetim mevzuatı güncellenirken elektronik yönetim kurulu toplantılarına imkan sağlandı.

ELEKTRİK 17.09.2026 09:50 Beyza Kum 154 okuma Okuma Süresi: 2 dk
TEİAŞ’ın ana statüsü yenilendi: Denetim çerçevesi güncellendi
Paylaş:
N

Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin görev, yönetim ve denetim yapısını belirleyen ana statü yenilendi. Yeni düzenlemede Sayıştay ve TBMM denetimine ilişkin kanunlar açıkça sıralanırken elektronik yönetim kurulu toplantılarına da imkan tanındı.

17 Eylül 2026 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 11790 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile “Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü Ana Statüsü” yürürlüğe konuldu.

Karar, 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 54’üncü maddesi kapsamında alınarak yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.

DENETİM MEVZUATI YENİ STATÜDE AÇIKÇA SAYILDI

Yeni ana statüyle TEİAŞ’ın denetim ve ihale mevzuatına ilişkin hükümleri güncellendi.

TEİAŞ’ın 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na tabi olmadığı hükmü korunurken şirketin;

  • 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu,
  • 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu,
  • 3346 sayılı TBMM denetimine ilişkin Kanun,
  • 6085 sayılı Sayıştay Kanunu

hükümlerine tabi olduğu yeni statüde açıkça belirtildi.

Bu değişiklik, TEİAŞ’ın Sayıştay denetimine ilk kez alındığı şeklinde değil, mevcut denetim mevzuatının ana statüye açık biçimde işlenmesi olarak değerlendirilmelidir. Çünkü 6085 sayılı Sayıştay Kanunu ve 3346 sayılı Kanun, eski ana statünün yayımlanmasından sonraki dönemde yürürlüğe giren veya kapsamı değişen düzenlemeler içeriyor.

YÖNETİM KURULUNA ELEKTRONİK TOPLANTI İMKANI

Yeni düzenlemeyle TEİAŞ Yönetim Kurulu üyelerinin Türk Ticaret Kanunu hükümleri doğrultusunda elektronik ortamda toplantı yapabilmesi ve karar alabilmesi mümkün hale geldi.

Toplantı gündeminin yönetim kurulu üyelerine iletilme süresi de 24 saatten 48 saate çıkarıldı.

ATAMA HÜKÜMLERİ YENİ SİSTEME UYARLANDI

Genel Müdür ve genel müdür yardımcılarının atanmasına ilişkin hükümler, üst kademe kamu yöneticilerinin atanma usullerini düzenleyen 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne uygun şekilde yeniden düzenlendi.

Ana statünün dayanakları arasına 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu alınırken eski metinde yer alan 4628 sayılı Kanuna yönelik atıflar güncellendi.

TEİAŞ’IN SERMAYESİ 17,7 MİLYAR LİRA

Yeni ana statüde TEİAŞ’ın sermayesi 17 milyar 731 milyon 798 bin 237 lira olarak belirlendi. Sermayenin tamamının devlete ait olduğu kaydedildi.

Düzenlemeyle tanımlar bölümü de sadeleştirildi. Eski statüde yaklaşık 40 kavramın yer aldığı bölüm, 13 temel tanıma indirildi.

Yeni ana statünün 19’uncu maddesiyle 29 Haziran 2001 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan önceki TEİAŞ Ana Statüsü yürürlükten kaldırıldı.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi Muhabir: Beyza Kum
ETİKETLER
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Avrupa’ya uzanacak yeni yeşil enerji hattı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Avrupa’ya uzanacak yeni yeşil enerji hattı
WhatsApp
İhbar Hattı