Türkiye’nin LPG piyasasında şubat ayı verileri açıklandı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) raporuna göre, LPG ithalatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla sınırlı artış oldu. Aynı dönemde ihracat ve satış verilerinde de dikkat çeken değişimler kaydedildi.
LPG İTHALATINDA SINIRLI ARTIŞ
Şubat ayında Türkiye’nin LPG ithalatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,98 yükselerek 245 bin 958 ton seviyesine ulaştı. İthalatta ön plana çıkan ülkeler ise Cezayir, ABD, Rusya, Norveç, Kazakistan ve Gürcistan oldu.
İHRACATTA YÜKSELİŞ DİKKAT ÇEKTİ
Aynı dönemde LPG ihracatında daha belirgin bir artış yaşandı. İhracat miktarı yüzde 6,20 artarak 62 bin 527 ton olarak kaydedildi.
Türkiye’nin LPG gönderdiği pazarlar arasında Suriye, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Bulgaristan, KKTC, Marshall Adaları, Lübnan ve serbest bölgeler bulundu.
ÜRETİM GERİLEDİ
Şubat ayında LPG üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,84 düşüşle 80 bin 409 ton olarak gerçekleşti. Üretimdeki bu sınırlı gerileme, piyasa dengesine ilişkin dikkat çeken başlıklardan oldu.
OTO GAZ SATIŞLARDA AÇIK ARA ÖNDE
Toplam LPG satışları şubat ayında 269 bin 583 ton seviyesinde gerçekleşti. Satışların büyük bölümünü oto gaz oluşturdu.
Pazarın yüzde 82,82’sini oto gaz oluştururken, tüplü LPG’nin payı yüzde 13,63, dökme LPG’nin payı ise yüzde 3,55 olarak hesaplandı.